“Beste zomer ooit” voor uitbater ijskraam in De Haan

Redactie KW

Hij puft en glundert tegelijkertijd in zijn ijskraam op de zeedijk in De Haan. Puffen omdat zijn kraampje niet bepaald een koelcel is. Glunderen omdat de kassa rinkelt. Want er gaat geen halve minuut voorbij of er staat een verhitte strandganger voor zijn toonbank. “Dit is de beste zomer ooit”, zegt Jean-Pierre Vande Cappelle (50) van ijskraam Valérie. “Ik heb nu al dezelfde omzet gedraaid als vorig jaar tijdens de ganse zomer.”

Jean-Pierre baat ‘s morgens een krantenwinkel uit in Wenduine. ‘s Middags neemt zijn vrouw die over en trekt hij naar de zeedijk in De Haan. Dan gaat zijn strooien hoedje op en wordt hij ijsventer in zijn eigen ijskraam. Midden op de zeedijk in De Haan. En dat is zweten. “Ik heb dit nu al acht jaar. Maar het is een oud gebouwtje. Er kan hier geen extra raam open, dus het is echt wel om te bakken. Af en toe ga ik buiten toch heel even afkoelen. Al is dat bij zo’n temperaturen natuurlijk ook relatief. Maar goed, dat heb ik er wel voor over.”

De prille vijftiger weet dan ook waar hij het voor doet. Hij spreekt over een “topzomer” en hij heeft recht van spreken. “Ik herinner me nog de legendarische zomer van 1976”, zegt hij. “Geloof het of niet, maar toen verkocht ik ook al ijsjes. Al is het nu misschien nóg beter.”

Zowat elke avond van de zomer eindigde Jean-Pierre met lege diepvriezers en frigo’s. Alle frisco’s, raketjes en drankjes verkocht. “Dit maakte ik nog nooit mee”, zegt hij. “De leveranciers komen elke ochtend om alles opnieuw aan te vullen. Elke dag gaan er honderden ijsjes en honderden drankjes over de toonbank. En dan zijn er nog eens heel wat verkopers op het strand zelf ook. De ijsverkopers in De Haan doen goeie zaken, ja.”

Voor Jean-Pierre mag de hittegolf dus best nog wat langer duren. Hij geniet zichtbaar van de strandgangers die bij hem verkoeling komen zoeken. Allemaal krijgen ze een glimlach en een vriendelijk praatje. Hét gespreksonderwerp: uiteraard de hitte. Want die doet Jean-Pierre op een persoonlijke recordzomer afstevenen. “Ik zeg het: in nog geen maand tijd kwam hetzelfde binnen als tijdens de hele zomer vorig jaar. Laat mij dus nog maar even puffen in mijn kraampje (lacht).”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier