Bert Tieghem uit Izegem wandelt 2018 kilometer in het jaar 2018

Bert Tieghem en de wandeluitdaging: "Het weer van deze zomer en de prachtige nazomer was voor mijn uitdaging echt een geweldige opsteker." (Foto Frank)
Redactie KW

Over enkele weken stappen we het nieuwe jaar in en dan maakt iedereen weer naar hartenlust goede voornemens. Bert Tieghem zal dit keer iets voorzichtiger zijn met zijn uitspraken op oudejaarsavond. Vorig jaar beloofde hij plechtig dat hij in 2018 effectief 2018 kilometer zou wandelen. Iets waar hij momenteel volop mee bezig is.

De 51-jarige Bert Tieghem uit de Wallemotestraat is altijd een behoorlijk actief mens geweest. Dit jaar is hij echter wel érg actief bezig. “Op oudejaarsavond vorig jaar beloofde ik een aantal van mijn vrienden dat ik eens iets gek zou doen. Je weet hoe dat gaat, met een pint op vertel je al wel iets waar je pas achteraf de consequenties van in ziet”, lacht Bert. “Wel, mijn 2018-uitspraak was er wel zo eentje!”

Bert beloofde zijn vrienden dat hij in het jaar 2018 naast zijn werk en andere hobby’s ook nog eens 2018 kilometer zou wandelen. “Ik heb pas op 1 januari de berekening gemaakt en toen bleek dat ik per dag nog eens 5 kilometer zou moeten stappen. Iets wat ik toch niet verwacht had toen ik die uitspraak deed. Maar goed, beloofd is beloofd, dus ik ben er op Nieuwjaarsdag meteen volop ingestapt!”

Wandelen, niet joggen

Bert ging sowieso al regelmatig sporten, maar dit jaar is dat dus vooral wandelen geworden. “Ik heb een gps op mijn gsm en die registreert al mijn kilometers. Ik hou die allemaal bij in een tabel op mijn computer en zo weet ik exact waar ik aan toe ben. Ik tel enkel de kilometers die ik effectief na het werk of mijn dagtaak wandel. De kilometers die ik tijdens mijn job doe, daar hou ik geen rekening mee”, legt Bert uit. “Momenteel heb ik al ruim 1.700 kilometer op de teller staan. Dat is mooi, maar ik heb er nog heel wat te doen. Toch heb ik wat voorsprong momenteel en daar ben ik best blij mee. Als alles blijft zoals het nu is, dan geraak ik aan mijn doel en heb ik op 31 december zeker 2018 kilometer in de benen. Het zou mooi zijn.”

Bert zou initieel niet enkel wandelen, maar ook wat joggen. “Ik ben gestart met ook wat te lopen, want dan gaan de kilometers wat sneller, maar ik ben er al gauw mee gestopt. Intussen zou ik het zeker niet meer doen. Mocht ik nu een ongeval hebben of mijn voet of zo omslaan, dan kan ik mijn einddoel zeker niet behalen en dat zou te jammer zijn. Ik hoop écht dat ik er geraak en dat ik mijn doel behaal.”

Prachtig weer

“Ik doe zeker niet elke dag hetzelfde toertje, dat zou te saai worden. Ik heb dit jaar de wandelmarsen ontdekt, en daar schrijf ik mij regelmatig voor in. Een wandelmars is een georganiseerde tocht met de nodige bevoorradingsposten onderweg. Je stapt zo op een dag heel wat kilometers en dat is voor mij wel handig. Ik deed dit jaar ook één dag mee aan de vierdaagse van de Ijzer trouwens. Zo lopen de kilometers snel op en dat zinde mij wel!”

“Ik heb al ruim 1.700 km gewandeld, maar we zijn er nog niet”

Bert kiest er bewust voor om vaak alleen te stappen. “Het is natuurlijk soms wel leuker als je een compagnon bij hebt en je een woordje kan vertellen, maar dat is voor mij geen must. Ik geniet alleen ook van het wandelen en het is makkelijker omdat je niet moet afspreken met iemand. Dat maakt het wel handiger voor mij. Ik weet ‘s morgens niet altijd wanneer ik ‘s avonds tijd zal hebben om te gaan wandelen.”

Sportiefste jaar ooit

Afgelopen weekend veranderde het uur en dat maakt het voor Bert weer wat moeilijker.” Als ik ‘s avonds thuiskom van mijn werk in Waregem, dan is het al echt donker. Ik ga voortaan opnieuw op pad met mijn zaklamp zodat ik toch iets zie als ik op stap ben. Het is wat lastiger, maar mij hoor je niet klagen. Het weer van deze zomer en de prachtige nazomer was voor mijn uitdaging echt een geweldige opsteker. Ik heb nog niet veel in de regen of in guur weer moeten stappen. Daar ben ik best blij om!”

2018 heeft voor Bert echt wel volledig in het teken van wandelen gestaan. “Ik ben niet van plan om dit jaar met oudejaarsavond opnieuw een gekke uitspraak te doen! Ik pas wel op mijn tellen dit keer…”, knipoogt Bert. “Misschien kan ik mezelf dan voor 2020 nog eens uitdagen, maar dat zien we dan wel weer.”

“Ook mijn vakantie stond dit jaar toch wel in het teken van wandelen. Ik heb geprobeerd om in Berlijn wat kilometers in de benen te hebben zodat ik mooi op schema bleef. Ik probeer toch telkens een beetje voor te zijn. Mocht er dan iets gebeuren, dan zit ik niet met een groot probleem. Momenteel ga ik rustig en zelfzeker op mijn einddoel af. Ik heb er alle vertrouwen in!”

Of wandelen momenteel zijn enige tijdverdrijf is? “Neen hoor, ik probeer op zondagmorgen nog af en toe eens te gaan fietsen want ook dat doe ik graag! Ik kan dus zeker stellen dat 2018 een ontzettend sportief jaar was, ook al ben ik dan 51 jaar geworden. Ik geloof niet dat ik ooit al in één jaar zo actief bezig geweest ben, maar het zal een plezier geweest zijn!”, besluit Bert.

(MV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier