Bernd Deseyne is verwoed verzamelaar van kroonkurken: “Op naar de 2.000 stuks”

Bernd Deseyne kan al een hele verzameling kroonkurken voorleggen. © KM
Redactie KW

Verzamelaars vind je in alle soorten, maar vooral ook in alle leeftijden. Bernd Deseyne uit Meulebeke is pas dertien jaar, maar kan al een hele verzameling kroonkurken voorleggen.

“Ik heb veel verschillende soorten kroonkurken, hoofdzakelijk van bier, maar ik spaar er ook van frisdranken. Zo heb ik al heel veel exemplaren van Coca Cola, ik schat ongeveer 67 verschillende. In iedere land is de Cola anders of gaat het om een ander merk. Het kroonkurkje kan verschillen. Iemand die daar niet op let ziet die verschillen niet. Bij La Chouffe moet ik het best kijken, want daar staat tellens een kabouter op, maar die heeft soms iets anders in de hand of andere achtergrond. Ook de andere biermerken zoals Jupiler en Stella vernieuwen af en toe eens, wat het voor mij wel leuk maakt. Voor het WK voetbal heeft Jupiler een speciale serie gemaakt, waar de namen van de spelers van de Rode Duivels en de helft van hun hoofd op staat.”

“Het meest trots ben ik op de 128 kurken met oude auto’s, die nog niet op de fles gezeten hebben”

Een andere verzameling zorgde voor de start van Bernds collectie. “We waren bijna twee jaar geleden op een feestje van vrienden van mijn ouders en daar spaarde de zoon champagne- en cavacapsules. Mijn mama spaarde dan ook voor hem mee. Ik vond dat wel tof om die collectie te zien uitbreiden, maar ik wou toch niet hetzelfde doen als hij en toen ik een Fanta dronk dacht ik: misschien moet ik de kurken van frisdranken en de bieren sparen. Zo ben ik daar dus mee begonnen.”

1.600 exemplaren

Ondertussen telt zijn collectie 1.600 exemplaren maar hoe moeilijk is het om nog unieke te vinden? “Voor België begint het moeilijker te geraken, omdat wij al de meeste standaardkurken van de bekendste bieren hebben. Wij gaan ook soms op weekend en dan kijken mijn ouders om in verschillende streken te logeren, omdat wij daar dan ook nog wel andere soorten bier en frisdrank kunnen vinden. Bier maken is nu een hype, maar die lokale biertjes hebben dan een blanco kroonkurkje, anders zou mijn collectie nog heel wat groter kunnen worden.”

De kroonkurken zelf worden op een overzichtelijke manier bijgehouden. “Mijn mama heeft opgezocht hoe je dit het best bewaart en dit is in mappen met speciale verzamelbladen. Er kunnen er 42 op één blad. Ik koop dan ringmappen die ik graag zie. Je kan ook zo’n speciale map kopen maar die zijn allemaal hetzelfde en ook nog iets duurder dan een gewone ringmap.”

Bernd hoeft niet lang na te denken als we vragen op welk exemplaar hij het meest trots is. “Mijn mama heeft eens in de krant een klein zoekertje gezet bij ‘lezers helpen’… dan heeft een heel vriendelijke mevrouw een collectie van 128 stuks van één serie opgestuurd van allemaal oude auto’s, die nog niet op de fles gezeten hebben. Er zijn er daar 132 van, dus ik heb er nog vier te kort. Daar ben ik het meest trots op.Op hetzelfde zoekertje heeft er ook een meneer gereageerd dat hij mij misschien kon helpen om mijn beginnende collectie uit te breiden.”

Werk voor de boeg

“En alle mensen die al op reis kroonkurken hebben verzameld, dank je wel!” Voor de lezers heeft hij nog een oproep. “Mochten mensen die naar het buitenland op reis gaan het zien zitten om de kroonkurken van de flesjes frisdrank en bieren aan mij te bezorgen, dan zou ik heel dankbaar zijn. Ik zou graag mijn collectie naar de 2.000 exemplaren brengen. Er heeft mij iemand gezegd dat de grootste verzamelaar in België meer dan 40.000 exemplaren bezit, dus ik heb wel nog wat werk voor de boeg.”

(KM)

katrien.debouvere@scarlet.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier