Benefiet voor operaties van… Duitse herdershond Pino

Carlo Van Belleghem en Lieselotte Maertens organiseren een benefietavond en crowdfundingactie om de operaties van hun hond Pino te bekostigen. © PDV
Redactie KW

Crowdfunding en een benefietconcert voor de operatie van… een Duitse herdershond; alledaags is het niet.

Oproepen en aankondigingen van benefieten voor de meest uiteenlopende goede doelen vulden al wel vaker de pagina’s van deze krant. Maar een benefiet voor de bekostiging van een operatie aan de knie bij een Duitse herdershond steekt er toch wel bovenuit.

“Onze hond Pino is nauwelijks drieënhalf jaar oud en zou dus in de fleur van zijn leven moeten zijn”, legt Lieselotte Maertens, een onderwijzeres die samen met muzikant Carlo Van Belleghem in Sint-Andries woont, uit. “Bij het begin van het jaar gingen we met hem wandelen langs de Vesten, maar in al zijn speelsheid en enthousiasme liep hij nogal hard tegen een boom aan waardoor hij begon te manken.”

“We boden hem enkele weken rust, hielden hem grotendeels binnen, in de hoop dat het vanzelf wel zou overgaan. Maar toen we hem mee naar buiten namen om wat met de bal te spelen, bleek het nog altijd niet over te zijn met dat manken.”

Heupafwijking

“Toevallig op Valentijnsdag kon ik het niet meer aanzien en besloten we hem naar de dierenarts te brengen en foto’s te laten nemen”, vervolgt Lieselotte. “Daar vertelden ze ons dat hij leed aan heupdysplasie, een afwijking die vooral voorkomt bij Duitse herders, net omdat ze bewust zo gekruist en gekweekt worden dat ze met hun achterste naar beneden hangen.”

“Dat zou dan zogezegd mooi zijn, maar het kwalijke gevolg is dat de heupkop en de heupkom tegen elkaar duwen waardoor pijn ontstaat en de hond begint te manken. De dierenarts liet verstaan dat er twee mogelijkheden waren: een prothese steken, een nieuwe heup dus, en dit zou ongeveer 3.000 euro kosten. Een andere, goedkopere, optie was om een stuk van de heupknop af te zagen; dit zou 800 euro kosten. Maar die laatste mogelijkheid werd nooit eerder uitgevoerd bij grote honden zoals een herder, enkel bij kleinere poedels en zo.”

“Sommige mensen zouden in onze plaats hun hond laten inslapen”

Lieselotte en Carlo wilden een tweede opinie en trokken naar chirurg Geert Verhoeven van de dierenkliniek Randstad in Borsbeek, naar verluidt behorend tot de Europese top op dit vlak.

“Daar leerden we dat er zich op termijn inderdaad een probleem zou voordoen met de heup, maar dé grote oorzaak voor zijn pijn leek te liggen in gescheurde kruisbanden, hoogstwaarschijnlijk opgelopen door tegen die boom aan te lopen. Een operatie om dit te verhelpen zou 2.000 euro gaan kosten. Maar daar moeten ook nog eens de kosten voor de medicatie, de verdoving en de revalidatie bijkomen”, aldus Lieselotte.

“Voor ons is het niet eenvoudig om al die kosten zelf te dekken. Ik werk als onderwijzeres met tijdelijke contracten en mijn partner is freelance muzikant, dus ons inkomen is soms wat onzeker. Daarom besloten we een crowdfunding op te starten.”

Leuke namiddag

“Er was al vlug heel wat enthousiasme voor onze vraag en tot nu toe haalden we 950 euro op. Dat gebruikten we al als voorschot. De hond is intussen geopereerd van vorige week vrijdag, maar we moeten dus het restant nog betalen. Daarom organiseren we op 15 april vanaf 15 uur een benefietconcert met muzikanten als Filip Bollaert en natuurlijk ook mijn vriend Carlo in café De Olieput in de Kerkstraat in Damme. Een ticketje kost 10 euro. We hopen er natuurlijk de nodige centjes op te halen, maar bovenal willen we er een leuke namiddag met vele vrienden en sympathisanten van te maken.”

Lieselottes vriend Carlo vult aan. “Sommige mensen vinden het vreemd om een benefiet te organiseren voor een hond. Laat die hond toch vlug inslapen, zeggen ze dan. We kregen ook al verwijten te horen zoals Als je niet zelf kan instaan voor de kosten aan een hond, koop dan een pluchen beer. Maar we kregen toch vooral veel hartverwarmende berichten. Niemand is verplicht om financieel bij te dragen, maar wij hebben toch wel het recht om met een creatieve oplossing onze nauwelijks drieënhalf jaar oude hond Pino te helpen?” (PDV)

Het benefietconcert ‘Een pootje voor Pino’ vindt plaats op zondag 15 april om 15 uur in café De Olieput in Damme.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier