Bellegemnaar Ludovic wint opnieuw patéwedstrijd

Op de foto zien we v.l.n.r. organisatoren Guy Crombé, Johan Michiels, voorzitter Michel Favril en winnaar Ludovic Ghyselen. © EDB
Redactie KW

Ludovic Ghyselen uit Bellegem won voor de derde keer op rij de hazepatéproeving van de Orde van de Hazepaté. Deze proeving werd al 21 keer georganiseerd.

Voor de vijfde keer vond de hazepatéproeving plaats bij wijnhandel Crombé. Er waren dit keer acht deelnemers en elf juryleden. Ludovic Ghyselen (36) van restaurant Argendael won voor de derde keer op rij en dit met bijna alle stemmen. Lucovic, papa van twee kinderen, runt in Bellegem restaurant Argendael samen met zijn vrouw. Hij staat aan het fornuis samen met zijn rechterhand Thomas. “Mijn vrouw doet de zaal met Amber en Mala.”

Bourgondiërs

De tweede plaats in de wedstrijd was voor slagerij Mylle uit Kortrijk en het brons was voor nieuwkomer Filip Bogaert van restaurant De Molenberg in Zwevegem. “De proeving gebeurt in twee rondes”, stelt voorzitter Michel Favril. “Tijdens de eerste ronde krijgt elk jurylid een bord met acht stukjes van de patés. Die worden gekeurd op smaak, structuur en uitzicht. Voor de tweede ronde krijgen de juryleden de patés met bijpassende salades en brood in een andere volgorde en met letters in plaats van cijfers. De proeving gebeurt dus volledig anoniem.”

“Het begon met proeven van patés bij Michel Favril”

De orde van de hazepaté ontstond ludiek onder vrienden die tevens allen bourgondiërs zijn. Het begon met het proeven van twee tot drie patés bij Michel Favril thuis. “Christian Darras van ‘t Wit Kasteel was er van bij het begin bij. Hij is onze erevoorzitter.”

Aan de hazepatéproeving die tijdens het wildseizoen georganiseerd wordt, mogen slagers en koks uit de streek en ook van elders deelnemen. “We selecteren niet meer dan tien deelnemers, anders wordt het proeven moeilijker. Guy Crombé zorgt al vijf jaar in zijn wijnhandel voor bijpassende wijnen en ook die moeten geproefd worden“, aldus Michel.

(Els Deleu)

Info: Nieuwe kandidaat-deelnemers voor volgend jaar kunnen zich aanmelden via johan.michiels@telenet.be. Er wordt voor de proeving een selectie gemaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier