Belgisch-Pools feestje in jeugdhuis De Fauteuil in Kortemark

Stijn Vandousselaere sluit zijn project rond Poolse inwijkelingen af met een feestje. © gf
Redactie KW

Op zaterdag 2 februari vindt er om 19.30 uur een Belgisch-Pools feest plaats in jeugdhuis De Fauteuil. Dit evenement is een initiatief van Kortemarkenaar Stijn Vandousselaere (34), die in Gent een kunstopleiding volgt aan het KASK. Het Belgisch-Pools feest is de afsluiter van zijn project rond Poolse inwijkelingen in Vlaanderen.

Heel wat Polen komen naar België op zoek naar werk. Het leven in Polen is nauwelijks goedkoper dan in ons land, maar de lonen liggen er wel veel lager. Een gezin onderhouden, is daarom erg moeilijk. Daarom ontstaat er een traditie van migratie. “Vroeger gebeurde dat naar grote steden in Polen, maar de laatste twintig jaar evolueerde dit naar andere delen van Europa”, vertelt Stijn Vandousselaere. “Ook Tielt, Roeselare en Oostende tellen veel Poole arbeidsmigranten.”

Vooroordelen

In april en mei 2018 startte Stijn een workshop in Antwerpen met Poolse arbeidsmigranten. Daar discussieerden ze over vooroordelen. “Ze stoorden zich aan de typische clichés over Polen”, zegt Stijn. “Veel mensen denken dat ze enkel goed zijn als poetsvrouw. We praatten ook vaak over de moeilijkheden die ze ondervonden tijdens de eerste jaren dat ze hier woonden. In het begin was het bijvoorbeeld erg moeilijk om contacten te leggen.”

Van juli tot september 2018 kwam er op die workshop een vervolg. Stijn reed rond in een speciale nomadische fietsinstallatie op zoek naar Polen. “Ik reed rond in Gent en ging via Gent naar Deinze, Tielt, Lichtervelde en tot slot naar Kortemark. Als ik Polen tegenkwam op mijn weg, konden ze een foto vanop hun gsm bij mij laten afdrukken om vervolgens als postkaart op te sturen naar Polen. Postkaarten sturen, doen we tenslotte niet vaak meer aangezien alles nu via Facebook gebeurt.”

Op zijn pad kwam Stijn heel wat mensen tegen. Niet alleen Polen, maar ook Belgen bleken geïnteresseerd te zijn in het project. “Ik stond ook een keer aan een Poolse winkel in Tielt en stootte op enkele Poolse mannen die net gedaan hadden met werken. Een man had veel zin om te babbelen, maar omdat zijn Nederlands niet goed was, moest ik erg veel moeite doen om te begrijpen wat hij zei. Hij vertelde dat hij in Deinze woont met een grote familie en dat ze vaak gingen vissen.”

Familie missen

De Belgisch-Poolse avond in jeugdhuis De Fauteuil is voor Stijn de afsluiter van het project dat begon in april 2018. Stijn zal beginnen met een presentatie over zijn project en daarna volgt er een open gesprek. “Dj Piotr Sanchez uit Zwevezele, die afkomstig is uit Polen, zal muziek draaien.”

Stijn startte dit project met Poolse arbeidsmigranten omdat hij tien jaar geleden in de bouw heeft gewerkt. Een sector waar ook heel wat Polen werken. “De sfeer was er helemaal anders”, getuigt Stijn. “Ik vond dat interessant. Het is ook een onderwerp waar je geen oordeel kunt over vellen. Enerzijds is het triest om te zien hoe die mensen zeven dagen op zeven werken terwijl ze hun familie moeten missen. Anderzijds amuseren ze zich de volgende dag opnieuw.”

Vier jaar in Egypte

Stijns interesse voor arbeidsmigratie groeide tijdens zijn verblijf in Egypte. Van 2011 tot 2015 woonde hij in Caïro waar hij werkte voor een mensenrechtenorganisatie die zich bezighield met milieu- en landbouwproblemen in Egypte. “De eerste twee jaren van mijn verblijf verliepen goed, maar de laatste twee jaar is het erg riskant geworden om te wonen in Egypte. In het land heerst nu een autoritair regime waardoor de staat erg veel geweld gebruikt tegen inwoners en buitenlanders. Heel wat mensen met wie ik heb samengewerkt, zitten nu in de gevangenis.”

(Friese Landuyt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier