Belevingscentrum James Ensor in Oostende niet meer voor 2019

De werken aan het belevingscentrum rond James Ensor worden pas deze maand gegund. Een opening op 1 juli zit er niet meer in. © HH
Hannes Hosten

Het belevingscentrum rond James Ensor gaat dit jaar niet meer open. Dat was vorig jaar nochtans aangekondigd, maar de kostprijs ligt enkele honderdduizenden euro’s hoger dan geraamd. Daarom werd het project door de nieuwe bestuursploeg herbekeken. “We gaan ermee door en zoeken extra middelen op de begroting van de stad”, verzekert burgemeester Tommelein. “Voor de opening mikken we op voorjaar 2020.”

In mei 2018 kondigde het toenmalige stadsbestuur met veel poeha de opening aan van een nieuw belevingscentrum rond James Ensor, de grote Oostendse meester die in 2019 precies 70 jaar geleden is overleden. Het belevingscentrum zou één geheel vormen met het Ensorhuis in de Vlaanderenstraat en gevestigd worden in het vlak ernaast gelegen hoekpand met de Van Iseghemlaan.

Met het project was een investering van ruim 3,6 miljoen euro gemoeid, waarvan 1,8 miljoen euro van Toerisme Vlaanderen. Ook de provincie kwam met middelen over de brug. Er werd gerekend op 70.000 tot 80.000 bezoekers per jaar. Het Ensorhuis, dat van binnen verbonden zal worden met het nieuwe belevingscentrum, werd volledig leeggemaakt. Maar verder bleef het stil op de site. Niets wijst erop dat de aangekondigde openingsdatum van 1 juli 2019 zal worden gehaald. En dat blijkt nu ook niet het geval te zijn.

Aankondigingspolitiek

“1 juli 2019? Dat was wellicht aankondigingspolitiek in het kader van de verkiezingscampagne”, zegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD).

“De offertes voor de verbouwingswerken waren pas aan het einde van de vorige legislatuur binnen. En er was toch een belangrijke meerprijs van enkele honderdduizenden euro’s. Daarom hebben we het dossier met de nieuwe bestuursploeg nog eens opnieuw bekeken. Het belevingscentrum Ensor blijft wel belangrijk voor Oostende. Het geeft onze stad een internationale uitstraling. Als minister heb ik zwaar gewogen op de beslissing van de Vlaamse regering om het dossier te subsidiëren. We gaan er dan ook mee door. Deze maand wordt de eerste fase van de werkzaamheden gegund. Maar een opening voor deze zomer zit er niet meer in. We mikken nu op het voorjaar 2020.”

Koken kost geld

“We zullen extra ruimte moeten vinden binnen de begroting van de stad”, aldus de burgemeester. “Koken kost geld. We willen niet overdreven budgettair orthodox zijn, maar de begroting mag ook niet ontsporen. Maar hoe dan ook zullen we de plannen voor het belevingscentrum rond Ensor laten doorgaan zoals ze gepland waren. Dus het wordt geen afgeslankte versie ervan.”

70 jaar dood

Op 19 november is het 70 jaar geleden dat James Ensor overleed. Net op dat moment is het Ensorhuis dus dicht en zal Oostende dus ook nog niet kunnen uitpakken met een belevingscentrum. Gelukkig is er nog de Ensor- en Spilliaertvleugel in Mu.ZEE, anders is er dit jaar helemaal niets te bezoeken rond de Oostendse kunstpionier.

“We moeten ermee leven”, zegt de Oostendse Ensorspecialist Xavier Tricot, die twee keer per jaar een thematische tentoonstelling rond het werk van Ensor zal opzetten in het nieuwe belevingscentrum. “Het voordeel is dat vanaf 1 januari 2020 geen rechten meer zullen moeten betaald worden op het gebruik van het werk van Ensor. 70 jaar na zijn overlijden komen de rechten vrij. Het is jammer dat het belevingscentrum en het Ensorhuis dit jaar nog niet open zullen zijn, maar ik vind het goed nieuws dat het project niet afgeslankt wordt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier