Beklaagden vragen vrijspraak voor fatale blunder in ziekenhuis van Knokke-Heist

Jasper Cottignie werd acht maanden oud. © Repro AFr
Redactie KW

Tijdens het proces rond de tragische dood van baby Jasper heeft de moeder een emotionele brief voorgelezen. “Ik hoop dat gerechtigheid na zes jaar eindelijk zal geschieden.” De zes beklaagden vragen allen de vrijspraak.

Op 8 november 2012 kreeg de acht maanden oude baby Jasper Cottignie bij het ontwaken na een routine-ingreep in het AZ Onze-Lieve-Vrouw Ter Linden, nu onderdeel van het AZ Zeno, in Knokke lachgas toegediend in plaats van zuurstof. Het jongetje, bij wie buisjes moesten geplaatst worden in de oren, raakte in coma en werd in allerijl overgebracht naar het AZ Sint-Jan in Brugge. Daar overleed Jasper vier dagen later in de armen van zijn ouders.

Te grote schade aan de hersenen

Door het lange zuurstoftekort was de schade aan de hersenen te groot. Het onderzoek wees uit dat twee leidingen in het gloednieuwe operatiekwartier waren omgewisseld. Het verslag van het deskundigencollege was vernietigend voor het toenmalige preventiebeleid in het ziekenhuis.

De procureur schoot dan ook met scherp in de Brugse rechtbank, waar het strafproces bijna zes jaar na de dood van Jasper van start ging. “De lichtzinnigheid waarmee er met de veiligheid van patiënten werd omgegaan is ongelofelijk”, stelde hij. “De machine waarmee de gassen werden toegediend waren niet gekeurd en er was zelfs geen geschreven procedure voorhanden om een nieuwe operatiezaal in gebruik te nemen. De zaal werd overigens veel te vroeg gebruik genomen. Alle beklaagden treffen schuld aan de dood van het slachtoffer.”

Groot gemis en intense pijn

De procureur vroeg een gepaste, principiële straf voor de technische en algemeen directeur van het ziekenhuis, het ziekenhuis zelf, twee anesthesisten en de firma de die operatiezaal installeerde.

Dominique Van Simay en Jurgen Cottignie, de ouders van Jasper, werden door vrienden en familie vergezeld naar het proces. De mama van Jasper beroerde de gemoederen toen ze een emotionele brief voorlas waarin ze de betrokkenen niet spaarde. “Niemand heeft het lef om zijn verantwoordelijkheid op te nemen voor de dood van onze Jasper. Een eenvoudige sorry en oprechte excuses hadden ons zoveel leed kunnen besparen. Ons goedlachs ventje is door zo’n stomme operatie gestorven. We zijn nu 2.167 dagen verder, maar het gemis wordt enkel groter en de pijn intenser.”

Een eenvoudige sorry en oprechte excuses hadden ons zoveel leed kunnen besparen

Vooral de algemeen directeur van het ziekenhuis moest het ontgelden. “De datum van de feiten staat zogezegd in zijn geheugen gegrift, maar op zijn kaartje dat we op het graf van Jasper aantroffen schrijft hij wel 8 december. Wij gaan door met vechten voor onze Jasper en hopen dat na zes jaar gerechtigheid zal geschieden.”

Ouders Dominique Van Simay en Jurgen Cottignie.
Ouders Dominique Van Simay en Jurgen Cottignie.© AFr

De beklaagden wezen met een beschuldigende vinger naar elkaar en vroegen allen de vrijspraak. De algemeen directeur en de technische directeur gingen naar eigen zeggen niet in de fout. “Zij hadden alle vertrouwen in de firma, maar dat vertrouwen werd geschaad”, klonk het.

Geen alarm horen afgaan

De twee anesthesisten deden volgens hun advocaten al het mogelijke om Jasper te redden. “Ze hebben geen alarm horen afgaan en waren zich er niet van bewust dat het toestel nog niet gekeurd was.” Volgens de installatiefirma werd het operatiekwartier te snel in gebruik genomen door het ziekenhuis. “Als we ons werk hadden kunnen beëindigen was er een keuring uitgevoerd en was dit nooit gebeurd.”

De uitspraak volgt op 3 december.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier