Bekende Poperingse horecaman Gerard Vroman overleden

Gerard Vroman. © MD
Redactie KW

In het Ieperse Ziekenhuis Jan Yperman is op zaterdag 9 februari Gerard Vroman op 93-jarige leeftijd zachtjes ontslapen, omringd door zijn familie.

Gerard Vroman (door zijn omgeving steevast ‘Pappie’ genoemd) werd geboren in Ingelmunster op 22 januari 1926. Hij was getrouwd met ‘Mammie’ Dina Desmet, afkomstig uit Izegem. In 1972 verhuisden ze naar Poperinge, waar ze in de Ieperstraat het hotel-restaurant Palace gingen uitbaten. Toen was er, tot eind jaren tachtig, ook nog een cinemazaal aan verbonden. Gerard was er operator. In 1973 startte kokkin Dina met het serveren van hoppescheuten, gerechten waarvoor Poperinge nu alom geroemd wordt. In 1975 werd het hotel compleet vernieuwd, en openden Gerard en Dina ook het restaurant De Hommelkeete in de Hoge Noenweg. In 1986 lieten ze de zaak Palace over aan dochter Trui.

Dina en Gerard stonden ook aan de wieg van het moderne toerisme in Poperinge. Dina was voorzitter van Horeca Poperinge-Heuvelland, een bloeiende vereniging waarvan ze nu erevoorzitter is. Tevens was Dina medestichter van de Keurbroederschap De Witte Ranke, die instaat voor de promotie van de hop, de hopscheuten, het bier, het toerisme en Poperinge in het algemeen. Zij lanceerden tal van nieuwe streekgerechten, en organiseren om de twee jaar een wedstrijd voor juniorkoks. Gerard stond in al die zaken zijn echtgenote bij. Eens met pensioen, ging het echtpaar wonen in de Veurnestraat.

Het echtpaar kreeg twee dochters: Carine en Trui, die vroeger respectievelijk het restaurant De Hommelkeete en hotel-restaurant Amfora (beiden in Poperinge) hebben uitgebaat. Er zijn zes kleinkinderen en tien achterkleinkinderen. Gerard was lid van de Koninklijke schuttersgilde Willem Tell Poperinge. In november 2017 vierden Gerard en Dina hun briljanten huwelijk. Ze waren toen 65 jaar getrouwd. De begrafenisplechtigheid heeft plaats op zaterdag 16 februari om 10.30 uur in de St.-Bertinuskerk (Grote Markt) in Poperinge. Rouwgroet na de dienst. Daarna volgt de crematie en de asverstrooing op de begraafplaats Ter Ruste in Poperinge. Condoleren kan via www.demuys.be

(AHP-FT MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier