Behoefte aan nachtopvang in Kortrijk neemt opnieuw toe

De nachtopvang van het CAW in de Tuighuigstraat heeft tijdens de wintermaanden 20 bedden ter beschikking. © JVGK
Redactie KW

Het aantal bezoekers aan de Kortrijkse nachtopvang is de afgelopen maanden opnieuw gestegen. Het OCMW en CAW onderzoeken of het aantal bedden voor dak- en thuislozen kan worden uitgebreid.

Kort na de zomervakantie heropende de nachtopvang in Kortrijk en meteen bleek de noodzaak voor dak- en thuislozen in de stad en regio. In september kwamen 336 mensen over de vloer, gemiddeld iets meer dan 11 per nacht. In oktober steeg het aantal bezoekers naar 449, meer dan 15 bezoekers per nacht. Een forse stijging ten opzichte van vorig jaar toen in september gemiddeld 5,6 bezoekers genoteerd werden, in oktober 2016 11,03 bezoekers.

Volgens het OCMW en CAW (het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk, red.) is het aantal daklozen in Zuid-West-Vlaanderen de afgelopen jaren blijven toenemen. Exacte cijfers geven is onmogelijk, maar jaarlijks komen bij het CAW toch zo’n 500 aanvragen voor opvang binnen. Waar vroeger het merendeel van de aanvragen door mannen werd gedaan, is het aantal mannen en vrouwen nu bijna gelijk. De aanvragers worden ook alsmaar jonger.

Weigeringen

Bij de nachtopvang zijn elke nacht vijftien bedden beschikbaar en mogen bezoekers gedurende 30 dagen 20 keer gebruik maken van de opvang. Enkel voor gezinnen met kinderen geldt die beperking niet. De nachtopvang moest in september zes keer mensen weigeren, in oktober bijna iedere avond, in totaal zelfs 63 keer. Tijdens de winterperiode kan bij vriestemperaturen de opvang uitgebreid worden tot 20 bedden en vervalt de beperking van het aantal nachten.

OCMW-voorzitter Philippe De Coene:
OCMW-voorzitter Philippe De Coene: “We moeten ervoor zorgen dat we zeker tijdens de koudste maanden minder – of liefst zelfs geen – mensen moeten weigeren.”© JVGK

Het OCMW en het CAW leverden naar eigen zeggen heel wat inspanningen om de nachtopvang uit te breiden en te verbeteren. Zo werd er geïnvesteerd in een nieuwbouw in de Tuighuigstraat en werd de traditionele winteropvang uitgebreid van drie tot vier maanden. Daarnaast zorgt men nu ook voor medische en paramedische begeleiding, iets waar veel dak- en thuislozen op besparen.

“De uitbreidingen hebben hun nut bewezen”, stelt OCMW-voorzitter Philippe De Coene. “Maar gezien de recente cijfers bestuderen we met de verschillende partners wat we nog kunnen doen. Zo bekijken we of het aantal bedden permanent kunnen uitbreiden tot 20 of zelfs 24 per nacht. Dat moet er voor zorgen dat we zeker tijdens de koudste maanden minder – of liefst zelfs geen – mensen moeten weigeren.”

Vrijwilligers

Een uitbreiding heeft uiteraard ook gevolgen voor het personeel. Gelukkig kan de nachtopvang, naast de drie vaste medewerkers, rekenen op een groeiend aantal vrijwilligers. Het afgelopen jaar kon de nachtopvang beroep doen op de hulp van een 90-tal vrijwilligers. Zij zijn gemiddeld één keer per maand een nacht aanwezig in de nachtopvang.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier