Bea en Jean-Pierre halen oud fruit en groenten in supermarkt voor demo’s over composteren

Redactie KW

Bea Van den Abeele en Jean-Pierre Decoene zijn sinds 7 mei 2005 officieel aangesteld als compostmeesters voor de gemeente Dentergem.

Al tien jaar adviseren zij alle geïnteresseerden over de verwerking van groenten-, fruit- en tuinafval.

Beiden composteren bij hun thuis al lang voor de komst van de compostvaten. Wekelijks halen ze in de supermarkt groenten en fruit op die niet meer aan de consument kan worden verkocht. “Die verwerken we in de demoruimte op het containerpark waar alle mogelijkheden te bekijken zijn”, zegt Jean-Pierre. “We beantwoorden de vragen en indien nodig gaan we kijken thuis als een probleem opduikt.”

Bij verenigingen en in scholen geven ze voordrachten. “De kleuters zijn leergierig op dit vlak. We leren hoe restafval verminderd kan worden”, aldus Bea. “Blijkbaar snappen ze het belang hiervan en verkondigen ze dit ook thuis. Later krijgen we dan een bezoekje van hun ouders.”

Niets gaat nog verloren

Heidi Deruytter van I.V.I.O. illustreert het succes van de campagne met cijfers. “In 1999 produceerde iedere inwoner 200 kilo restafval. Vorig jaar stond de teller op 136 kilo.'” De twee compostmeesters, die op vrijwillige basis werken, zijn zeer gedreven. ‘Ze zijn paraat op de jaarmarkt van Dentergem en Wakken met de compostmobiel en ondersteunen het kippenproject op de derde zaterdag van juni’, zegt Schepen van Milieu, Rita Delmotte (Eendracht).

Naast al deze activiteiten krijgen de compostmeesters bijscholing. Sinds vorig jaar breidt hun taak nog uit en worden ze ‘kringloopkrachten’. Binnenkort geven ze ook tips hoe men zuinig met voedsel kan omspringen. “Van een broccolistronk kan je soep of pesto maken of je kan het versnipperen in een slaatje’, zegt Bea. ‘Restjes fruitsap kan je verwerken tot een aperitief of wat melk kan als smaakmaker in de soep.”

(EVWD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier