Basketbalclub De Westhoek Zwevezele viert gouden verjaardag

Het huidige bestuur met in het midden voorzitter Peter Casteleyn. © Nele
Redactie KW

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van BBC De Westhoek Zwevezele werd meteen ook de 50ste verjaardag gevierd, al bestaat de club eigenlijk al iets langer. In sporthal De Zwaluw was heel wat volk aanwezig om het dubbele feest mee te vieren en om te genieten van een spannende basketbalmatch tegen Duffel.

Basketbalclub De Westhoek is door de jaren heen een vaste waarde geworden in de gemeente Wingene. Al 50 jaar spelen ze enthousiast basketbal en schrijven ze tot op vandaag een stukje sportgeschiedenis. Die bijzondere verjaardag liet de club uiteraard niet zomaar voorbijgaan. Er vond een groots feest plaats in de vertrouwde sporthal De Zwaluw.

“BBC De Westhoek vindt zijn oorsprong in het jaar 1966”, vertelt de trotse voorzitter Peter Casteleyn. “De eerste voorzitter was Walter Huys. Hij was toen student in Tielt en verbleef er op internaat. Daar kreeg hij de basketbalmicrobe goed te pakken en genoot met volle teugen van het bekijken van verschillende matchen. De trainingen van de club vonden toen plaats in de Mariaschool op de Hille. Eerst waren er enkel trainingen, pas in het tweede seizoen werd er gestart met competitie. Het team had zo de tijd om te groeien.”

Bijzonder trots op onze spelers toen zij twee jaar geleden de Special Olympics wonnen – Peter Casteleyn, voorzitter BBC De Westhoek Zwevezele

“In het seizoen 1967-1968 werd samen met een aantal vrijwilligers een basketbalvereniging gestart met als lokaal Nieuw Dorp bij Leon Claeys. De eerste competitiewedstrijden vonden plaats in de school. Door een gebrek aan basketbalkorven werden die van de korfbal gebruikt. Na drie seizoenen verhuisde de club naar het Kerelsplein. De volgende locatie was de sporthal van Wingene en er werd ook getraind in de gemeenteschool in Pittem.”

Mooiste accommodatie

“De voorzitter probeerde de toenmalige burgemeester Behaeghel tevergeefs warm te maken om een sporthal in Zwevezele te realiseren. Na verloop van tijd kwam die er toch en enkele jaren geleden werd een volledig nieuw sportcomplex gerealiseerd”, zegt Peter Casteleyn. “Naar mijn mening is dit toch een van de mooiste accommodaties van onze provincie. Tegenwoordig ben ik de voorzitter van de club. Mijn voorgangers waren Walter Huys, Camiel Bousson en Willy Verhaeghe. Momenteel spelen er bij onze club ongeveer 100 leden en zijn we in alle reeksen van de competitie vertegenwoordigd. Naast onze One, die in eerste landelijke speelt, en onze Two, die in tweede provinciale onze kleuren verdedigt, hebben wij ook nog een ploeg in vierde provinciale en in alle jeugdreeksen.”

Twee voorzitters van BBC De Westhoek: ex-voorzitter Willy Verhaeghe en huidig voorzitter Peter Casteleyn.
Twee voorzitters van BBC De Westhoek: ex-voorzitter Willy Verhaeghe en huidig voorzitter Peter Casteleyn.© Nele

De bestuursploeg van BBC De Westhoek Zwevezele heeft als doel om zijn jeugdspelers te laten doorgroeien naar de hogere reeksen. “Ik ben dan ook trots dat vier van onze jeugdspelers bij onze One spelen. Een drietal jaar geleden werd ook het G-Basket opgericht voor mensen met een beperking. Uiteraard waren wij bijzonder trots op onze spelers toen zij twee jaar geleden de Special Olympics wonnen. Ook dit jaar nemen ze weer deel aan de Special Olympics.”

Familieclub

“In de loop van de jaren heeft onze club veel successen geboekt met als absolute hoogtepunt het kampioenschap in tweede nationale. Toch willen wij als bloeiende familieclub het spelplezier ook de komende jaren op de eerste plaats zetten. We hopen dat onze club de komende jaren de wind in de zeilen mag houden”, besluit Peter Casteleyn.

(Nele Sabbe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier