Bart Sabbe uit Wakken scoort zes medailles op het WK siervogels

Bart Sabbe werd op het WK elfde Belg en 52ste in het eindklassement van 4.002 deelnemers. © Foto Nele
Redactie KW

De vinken van Bart Sabbe hebben voor het derde jaar op rij een reeks medailles op het WK siervogels gescoord. Hij behaalde met zijn vinken vier gouden en twee zilveren medailles en zette voor het eerst ook zijn botvinken voor competitie in. Dit jaar vonden de wereldkampioenschappen in het Italiaanse Cesena plaats.

Bart Sabbe (59) begon al op zijn 20ste met het kweken van vinken, maar zette die hobby 15 jaar op pauze om zich toe te leggen op het lopen van marathons. Op vandaag is hij ook voorzitter van joggingclub Mandeldal, die recent nog de Leffeloop organiseerde. “Een paar jaar geleden legde ik me echter weer toe op het kweken van vinken en drie jaar geleden nam ik voor het eerst deel aan het WK voor siervogels”, vertelt Bart. “Veel mensen verwarren wat ik doe echter met vinkenzetten, maar dat is het met alle respect voor die hobby zeker niet. Ik leg me toe op het kweken van siervogels en laat hen op kampioenschappen beoordelen op uiterlijk en stijl.”

Gekweekte kleuren

Met succes, want drie jaar geleden scoorde Bart al meteen eenmaal goud met een stam (bestaande uit vier vogels die in hetzelfde jaar gekweekt zijn, red.) vale woestijnvinken en één keer goud, zilver en brons met een vale woestijnvink in de individuele categorie. Vorig jaar volgden nog twee gouden plakken met stam en wederom goud, zilver en brons op individueel vlak. “Dit keer behaalde ik vier keer goud en twee keer zilver”, glundert Bart. “Ik deed voor het eerst met botvinken mee en ook die vielen in de prijzen. Ik speelde eerder al met hen op de nationale kampioenschappen en had er daar een goed gevoel bij. Vandaar dat ik ze dit keer ook heb ingezet op het WK. En met succes. Mijn botvinken wonnen tweemaal goud met de kleurmutaties bruin en isabel. Dat zijn gekweekte kleuren die niet in de natuur voorkomen.”

“Als de keurmeester zich meldt bij hun kooi moeten ze rustig en stil kunnen zijn”

Dat er bij een WK meer komt kijken dan alleen vogels kweken, mag volgens Bart duidelijk zijn. “Er komt enorm veel theorie aan te pas”, vertelt hij. “Het is aan ons om de juiste kleuren te kweken. Dan gaat het onder meer over erfelijkheid en geslachtsgebonden zaken. Op die manier kweken we een stammutatie, die moet voldoen aan de zogenaamde COM-normen. We mogen dus niet zomaar in het wilde weg kweken. Vogels moeten er niet alleen mooi uitzien, maar moeten zich ook mooi tonen en het juiste model hebben. Als de keurmeester zich meldt bij hun kooi moeten ze rustig en stil kunnen zijn. Dat betekent dus als ze een hand zien, ze die moeten aanzien als iemand die eten geeft en niet als iemand die hen komt vangen. Dat vergt heel wat voorbereiding.”

Vervoer naar Italië

Na het kweekseizoen beschikt Bart doorgaans over 600 vinken. “Het is dan zaak daaruit enkel de beste te selecteren. Dit keer heb ik met een tiental vogels deelgenomen. Meer is moeilijk, want het inschrijvingsgeld is hoog en het vervoer naar Italië was dit keer ook niet bij de deur. Volgend jaar gaan we meer geluk hebben. Dan vindt het wereldkampioenschap in Nederland plaats.” Dat Bart trots is op de prestatie van zijn siervogels staat buiten kijf. “Ik ben dan ook de elfde Belg en 52ste in het eindklassement van 4.002 deelnemers”, glundert hij. “Ik ben enorm trots op deze prestatie.”

(vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier