Bart Rambour uit de Madonna fietst door Marokko

Langemarl. Bart Rambour . (Foto RB)
Redactie KW

Bart Rambour (41) uit de Madonna is al jaren een fervent mountainbiker en fietste in het verleden al meerdere ritten van 120kilometer en meer. Dit jaar legt hij de lat echter bijzonder hoog. In het najaar wil hij deelnemen aan een zevendaagse mountainbike wedstrijd in Marokko, goed voor net geen 700kilometer.

Bart woont met zijn echtgenote Tamara Victoor en zijn drie kinderen de tweeling Jana en Lara en zoon Jasper in de Klerkenstraat in de Madonna. Beroepshalve werkt hij als planner in de kaasmakerij van Milcobel en zijn vrije tijd vult hij in met wandelen en fietsen. Daarnaast brengt hij samen met zijn echtgenote de dochters naar en van het volleybal bij Sportiva Langemark en zijn zoon heen en terug naar en van de dansles in Da Jump in Ieper. Bij hen staat bijna alles in het teken van de sport en vooral van het gezin.

Extreme challenge

“Voor mij wordt het een superdruk sportief jaar”, vertelt Bart. “Vooral de voorbereiding van de mountainbikemarathon slokt heel wat van mijn vrije tijd op. Fietsen, en vooral mountainbiken omwille van de techniciteit en de afwisseling, is een belangrijk stuk van mijn leven. Momenteel ben ik in volle voorbereiding om van 12 tot 19 oktober deel te nemen aan de Roc du Maroc, een extreme mountainbikechallenge in het Atlasgebergte en door de woestijn. Als voorbereiding daarop neem ik ondertussen al deel aan enkele marathons dichter bij huis.”

“Zo staat ook een deelname aan de mountainbikeversie van Parijs-Roubaix op het programma. Naast 38 kilometer kasseien krijg je op de 130 kilometer lange rit ook heel wat onverharde paden en dreven voorgeschoteld. Ik kom daar al voor de vierde keer aan de start. Daarnaast neem ik als voorbereiding nog deel aan verschillende marathons in het voorjaar waar ik vooral in Noord-Frankrijk ga rijden in de regio van de Opaalkust.”

De lange afstand, de weersomstandigheden en het ruwe terrein worden een uitdaging

“Een eerste conditietest komt eraan in juni. Dan vertrek ik samen met enkele vrienden van de Westhoekmountainbikeclub voor de Trans-België West-Oost. We rijden dan in drie dagen zonder begeleiding een helse rit van Diksmuide tot diep in de Ardennen langs zoveel mogelijk onverharde paden. Via de Vlaamse Ardennen, het Pajottenland en het Zoniënwoud zakken we af naar Namen. De derde dag gaat het continu op en af in bossen en door open vlaktes. Elke dag schuiven er een 120-tal kilometers onder de wielen. Het wordt een avontuur en dit allemaal als voorbereiding op die extreme marathon in Marokko.”

“Ik heb de editie vorig jaar met argusogen gevolgd en raakte erdoor gefascineerd. De filmpjes op internet, reisverslagen en foto’s haalden me over de streep. Nu wordt het niet meer passief kijken, maar zelf afzien maar ook genieten. Tot acht liter water per dag drinken en van pech gespaard blijven is een van de primaire zaken om te slagen.”

“De landschappen in het Atlasgebergte zijn bijzonder impressionant en ook het te volgen parcours is vrij technisch en bijt zwaar in de kuiten. Dagelijks krijgen we zo’n 1.500 tot 2.500 hoogtemeters te verwerken, verspreid over de etappes met variabele afstanden tussen de 70 en de 150 kilometer. Op de voorlaatste dag trekt de langste rit van 150 kilometer door de woestijn.”

Mentale weerbaarheid

“Roc du Maroc is een mountainbikemarathon die nog niet door velen afgelegd werd. Het is een soort strijd, een wedstrijd met jezelf, grensverleggend of zelfs grensoverschrijdend, ertegenaan gaan en volop erin vliegen. Niet alleen de lange afstand en de extreme weersomstandigheden maar ook het ruwe terrein wordt een uitdaging. Een goede fysieke conditie en mentale weerbaarheid zullen nodig zijn om de finish te halen en ik hoop dat me dat lukt”, besluit Bart.

(RB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier