Barok meets Folk, twee kunststijlen verweven in één totaalspektakel

De vele muzikanten tijdens een van de vele repetities die 'Barok meets Folk' voorafgingen. © GJZ
Redactie KW

De Folkgroep ‘t Heksebroed On Stage uit Moen en het ensemble Respiro uit Kortrijk bundelen de krachten voor het spektakel Barok meets Folk in de Sint-Pauluszaal in Zwevegem. Deze voorstelling kadert in het Jaar van de Muziek.

Morgen, zaterdag 11 mei, brengen twee muziekgroepen samen met twee dansgroepen een uniek spektakel in de Sint-Pauluszaal in Zwevegem. “Het doel van dit project is om via muziek en dans twee verschillende en toch verweven kunststijlen in een totaalspektakel bij elkaar te brengen”, verduidelijkt Johan Moreels van ‘t Heksebroed.

Revival

“Met een gezamenlijk optreden van Ensemble Respiro en ‘t Heksebroed On Stage, plaatsen we ons op het kruispunt van de renaissance en de huidige folk.”

Beide groepen willen een muziekrepertoire uit de periode van de renaissance en de barok samenbrengen met het folk-repertoire dat sinds de revival van de jaren 70 in Vlaanderen wordt gebracht. “Samen en apart worden muziek en dans van deze twee verschillende, en toch verweven, kunststijlen, in een totaalspektakel bij elkaar gebracht.”

Het muzikale luik wordt door beide ensembles verzorgd. Voor het dansgedeelte wordt een beroep gedaan op onder meer de Volkskunstgroep Canteclaer uit Zwevegem en het Modern Barok Ensemble, onderdeel van de Stichting Klassieke Dans uit Sint-Niklaas.

Barokmuziek

“Via dansdemonstraties wordt ook op dit gebied de vergelijking tussen beide kunststijlen gemaakt. De bourree, gavotte of saltarello: het zijn dansen die zowel in de barokmuziek als in de folk bestaan”, aldus Johan Moreels.

Dansmeesters zullen statige barokke dansen en levendige folkdansen demonstreren en ook het publiek heeft zijn plaats op de dansvloer.

Dansinitiatie

“Als toeschouwer krijg je de mogelijkheid om via een korte dansinitiatie een aantal specifieke stijldansen aan te leren en je eigen te maken. Na de dansinitiaties kan iedereen de benen losgooien in een wervelend Bal Folk gebracht door ‘t Heksebroed On Stage.” (Geert Vanhessche)

Barok meets Folk heeft plaats op zaterdag 11 mei om 20 uur in de Sint-Pauluszaal, Italiëlaan in Zwevegem. De inkom bedraagt 12 euro in vvk en 15 euro aan de deur. Studenten betalen 8 euro en wie jonger is dan 12 jaar kan er gratis genieten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier