Barbecueteam De Fielesoofen uit Torhout wordt voorzitter van de ‘Belgian Barbecue Association’

De Fielesoofen: v.l.n.r. Benny Vandamme, Hans Neels, Steven Jonckheere, Eric Dewulf, Rudy Jaques, Steven Declerck en Patrick Vanrietvelde. © Foto JS
Johan Sabbe

Groot nieuws voor het Torhoutse barbecueteam De Fielesoofen. De World Barbecue Association WBQA, met als voorzitter Patrick O’Sullivan uit Ierland, heeft het zevenkoppige gezelschap zopas aangesteld tot voorzitter van de Belgian Barbecue Association BBQA. Rudy Jaques, pionier en voorzitter van De Fielesoofen, is uiteraard blij met de erkenning, al beseft hij dat er flink wat werk mee gepaard zal gaan.

De heren die, naast Rudy Jaques, deel uitmaken van De Fielesoofen zijn Benny Vandamme, Hans Neels, Steven Jonckheere, Eric Dewulf, Steven Declerck en Patrick Vanrietvelde. De alom bekende barbecuemaster Daniël Goegebeur is geen lid, maar wel de peetvader van het team.

Ierse barbecueschool

“Enkele maanden geleden heb ik samen met Hans Neels en Steven Declerck wereldvoorzitter Patrick O’Sullivan ontmoet”, aldus Rudy (58). “Hij vroeg ons om het vacante voorzitterschap van de Belgische koepel op te nemen. We hebben toegezegd, al weten we dat er heel wat bij komt kijken. Zeker na de warme zomer van dit jaar zit het barbecueën enorm in de lift. De WBQA is actief in liefst 38 landen en in de Ierse stad Limerick bestaat er een heuse barbecueschool. Voorzitter O’Sullivan is een aimabele man, die zich hard inzet om het barbecueën tot een degelijk culinair niveau te verheffen. Hij hoopt dat we daar vanuit België aan zullen bijdragen.”

Positieve energie

Wat er van het Belgische voorzitterschap van De Fielesoofen verwacht wordt? “We dienen elk een professionele opleiding bij de WBQA te volgen om officiële barbecuewedstrijden te kunnen jureren. Dat zal geen klein bier zijn. Daarnaast dienen we in ons land te hameren op hygiëne tijdens het barbecueën. De voedselveiligheid is van het grootste belang. En uiteraard wordt er van ons verwacht dat we het barbecueën promoten, de startende barbecueteams begeleiden en af en toe activiteiten voor de leden van de BBQA organiseren.”

Met voorzitter van de wereldbarbecuekoepel Patrick O'Sullivan (links) van links naar rechts Hans Neels, Rudy Jaques en Steven Declerck.
Met voorzitter van de wereldbarbecuekoepel Patrick O’Sullivan (links) van links naar rechts Hans Neels, Rudy Jaques en Steven Declerck.© Foto JS

Rudy Jaques vindt het fundamenteel dat het barbecueën mensen in een ontspannen sfeer samenbrengt. “Het mag zeker geen sleur zijn, maar het moet positieve energie opwekken”, zegt hij. “Altijd al heb ik me ingezet om er anderen van te overtuigen dat ze moeten proberen te genieten van de kleine dingen van het leven. Zo is trouwens mijn favoriete, zelf uitgevonden woord lollebolleleute ontstaan. Het staat symbool voor onbezorgd plezier. We hebben het leuke woord bij woordenboek-uitgever van Dale aangemeld, in de hoop dat het officieel als nieuwe term aanvaard zal worden.”

Barbecueën in de lucht

Volgend jaar vieren De Fielesoofen hun vijftiende verjaardag met onder meer een tentoonstelling tijdens de Torhoutse Batjes in juni. “We hebben heel wat plannen, maar die zijn nog niet definitief”, aldus Rudy. “Zo zouden we bij wijze van stunt ooit willen barbecueën op grote hoogte, met name in de mand van een warmeluchtballon. Maar daar zijn de nodige vergunningen nog niet voor rond. Sowieso maken we er een feestelijk jaar van. We zitten nu al op hete kolen om met z’n allen de bloemetjes buiten te zetten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier