Bakelandtcomité in Langemark grabbelt in het wrede verleden

De wandelingen over een traject van zo'n 3 km worden telkens afgerond met een groots eindspektakel. © RB
Redactie KW

Het Langemarkse Bakelandtcomité stuurde de Eerste Wereldoorlog door het landschap van de Bakelandtgemeente. Het werd een succesvolle reconstructie van wat er allemaal gebeurde in Langemark tijdens de Eerste Wereldoorlog.

In 2014 zette de organisatie de grote vlucht van de Langemarkse bevolking via ‘De Dutschers zin doar’ in het decor. Op vrijdag 13 juli klonk letterlijk en figuurlijk het startschot van een nieuwe serie theaterwandelingen onder noemer ‘Pepe’s grooten oorlog’. Een zestigtal acteurs bracht een professionele opvoering van dit oorlogsgebeuren.

De wandelingen over een traject van zo’n 3 km worden telkens afgerond met een groots eindspektakel. In ‘Pepe’s grooten oorlog’ gaat een opa op stap met zijn kleinkind. Tijdens hun tocht komen verhalen en taferelen weer tot leven, alles gebaseerd op waargebeurde feiten van de plaatselijke bevolking. Jo Lottegier schreef het verhaal en Hans Robyn regisseerde.

Verhalen van honger, kwel, zieken en gesneuvelden

Met echt kanonnengebulder werd het talrijk opgekomen publiek op sommige plaatsen verwelkomd. Onderweg beleefde men de verhalen van honger, kwel, zieken en gesneuvelden. Af en toe goot men er een vleugje humor tussen om het geheel draaglijker te maken.

De Belgische soldaten, vluchtelingen, oorlogsmeters en de heropbouw van de Bakelandtgemeente komen aan bod. Op zaterdag 14 juli om 16, 18 en 20 uur en zondag 15 juli om 14, 16 en 18 uur word je opnieuw al wandelend in de oorlogsgruwel ondergedompeld.

(RB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier