Badseizoen voor de komende zomer officieel geopend in Oostende

© (Foto JRO)
Redactie KW

Vrijdagmorgen werd in Oostende het officiële startschot gegeven voor het zomerseizoen. Aan de Drie Gapers stelde de stad samen met de Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen (IKWV) de andere kustgemeenten de organisatie van het strandgebeuren voor.

De strandredders stonden de afgelopen weken al opgesteld in bepaalde zones in Oostende, Koksijde-Oostduinkerke, De Haan, Blankenberge en Knokke-Heist tijdens het weekend. Vanaf zaterdag 15 juni staan de strandredders elke dag opgesteld op de Belgische stranden en is ook elke reddingspost bemand. “Onze redders blijven elke dag paraat op de stranden t.e.m. 15 september”, legt de Oostendse hoofdredder Jonathan de Vos uit. “Na 15 september zal er enkel nog permanentie zijn tot en met 29 september. In totaal bemannen we in Oostende 13 reddingsposten. In totaal zullen 54 redders instaan voor een veilige strandbeleving in het hoogseizoen.”

“De Oostendse strandredders zijn ook dit jaar opnieuw de sleutelfiguren die zorgen voor een veilige zomer op het strand, maar ook in de zee“, stelt bevoegd schepen Silke Beirens. “Elk jaar neemt deze gemotiveerde groep jongeren een grote verantwoordelijkheid op zich. We zorgen voor een veilige mix tussen ervaren redders die vertrouwd zijn met de job en met een ploeg nieuwelingen die voor het eerst hun borst nat mogen maken.”

“Volg steeds het advies van de strandredders op”, vraagt hoofdredder Jonathan de Vos nog. “Het gebeurt elk jaar opnieuw dat mensen in de problemen komen doordat ze de strandredders negeren. Die mensen zitten daar niet zomaar. Zij weten wat ze doen en weten hoe ze de badgasten moeten beschermen. De aanloop naar het zomerseizoen verliep alvast goed, laten we die positieve lijn doortrekken naar de rest van de zomer.”

“Het zal de taak zijn van het nieuwe stadsbestuur om in de toekomst alle functies gelinkt aan strandbeleving (horeca, reddingsdienst, sportinfrastructuur, kustverdediging, fauna en flore, afvalmanagement en handhaving) nog beter op elkaar af te stemmen en in balans te brengen. Tot slot wil ik als milieuschepen iedereen die deze zomer komt genieten van het strand graag aansporen om alle afval ofwel terug mee te nemen naar huis of te deponeren in de daarvoor beschikbare vuilnisbakken. Zo belandt het niet in zee, houden we het strand proper en dat is voor iedereen aangenaam”, besluit schepen Silke Beirens.

De opening van het nieuwe badseizoen ging gepaard met het hijsen van de vlag door de hoofdredders van de strandreddingsdiensten van alle badplaatsen. Een fly by van reddingshelikopter NH90, de vervanger van de Sea King, zorgde voor het nodige spektakel.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier