AZ Zeno weerlegt geruchten over uitdoofscenario

Frank Lescrauwaet is de geruchten beu. "AZ Zeno Blankenberge op termijn dicht? Vergeet het", klinkt het. © WK
Redactie KW

AZ Zeno campus Blankenberge blijft bestaan. Mét spoedafdeling, PIT en ambitieuze verbouwplannen. Dat zegt algemeen directeur Frank Lescrauwaet.

Frank Lescrauwaet is de geruchten beu. “AZ Zeno Blankenberge op termijn dicht? Vergeet het. AZ Zeno heeft Blankenberge nodig”, klonk het maandag op een persconferentie op de campus.

Zoals bekend werd de erkenning van de spoedgevallendienst in Blankenberge eind maart, vlak voor de start van de paasvakantie, aangepast van een gespecialiseerde spoed naar een dienst ‘eerste opvang van spoedgevallen’.

Oplossing gezocht

Tot die datum had AZ Zeno, op basis van de specifieke regio-eisen met een oudere bevolking, grote kansarmoede en een sterk wijzigende populatie door het kusttoerisme, als enig Vlaams ziekenhuis een erkenning op twee locaties voor een mugeenheid. “Om een optimale en veilige dringende hulpverlening te blijven verzekeren in de Blankenbergse regio, hebben we toen in overleg met het stadsbestuur en de bevoegde overheid naar een oplossing gezocht. Een eerste stap in de goede richting kwam er met het proefproject van de PIT, het Paramedisch Interventieteam“, aldus Lescrauwaet.

Sinds 13 juni worden ernstige pathologieën opgevangen door een voertuig met een ambulancier vanuit de zone Blankenberge en een verpleegkundige van AZ Zeno. Het grote struikelblok blijft echter dat voor de minder ernstige 100-oproepen waarvoor geen PIT of mug maar een gewone ambulance wordt ingeschakeld, dezelfde onnodig lange trajecten moeten afgelegd worden naar omliggende ziekenhuizen.

Cijfers leren dat meer dan 95 procent van de minder ernstige interventies perfect in de spoedopvang in Blankenberge kan

Terwijl dat volgens Lescrauwaet perfect in Blankenberge kan worden opgevangen. “Cijfers leren dat meer dan 95 procent van deze minder ernstige interventies perfect in de spoedopvang in Blankenberge kan. Samen met het stadsbestuur gaan we er dan ook alles aan doen om deze patiënten in de toekomst opnieuw te mogen opvangen. We worden daarin bijgestaan door de provinciegouverneur, die de gevaren van de huidige regeling maar al te goed kan inschatten.”

Onnodig grote tijdsintervallen

Door de lange afwezigheid van de 100-ambulances dreigen er volgens Lescrauwaet immers bij ernstige calamiteiten onnodig grote tijdsintervallen te ontstaan. “Die ambulances zijn meer dan een uur onderweg, terwijl ze anders in tien minuten tijd de patiënt konden afleveren op de spoed in Blankenberge. Deze dienst beschikt overigens nog steeds over voldoende verpleegkundigen met een bijzondere beroepstitel, een spoedarts en een 24 uurpermanentie van zowel het lab als de dienst radiologie.”

Ambitieuze plannen op de campus

Ook de geriatrie, het dagziekenhuis, de ambulante revalidatie en de radiologie blijven in Blankenberge operationeel. En naast het behoud van deze bestaande activiteiten, heeft AZ Zeno ambitieuze plannen op de campus. In het najaar starten de eerste werken voor de uitbreiding en vernieuwing. “Deze campus zal dus als volwaardige en complementaire site blijven bestaan en we blijven honderd procent inzetten op een maximaal aanbod aan gezondheidszorg”, besluit Lescrauwaet.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier