AZ West Veurne: “We voldoen aan alle criteria om borstkliniek te zijn”

Redactie KW

Het AZ West in Veurne reageert op de kritiek van Kom op tegen Kanker dat het zich ten onrechte ‘borstkliniek’ noemt. “Wij beantwoorden aan alle criteria”, zegt AZ West.

Kom op tegen Kanker maakte vandaag het jaarverslag bekend van de Kankerlijn, de infolijn die door de organisatie wordt beheerd. Eén van de vaststellingen is dat zeven ziekenhuizen in Vlaanderen zich ‘borstkliniek’ noemen, hoewel ze daar wettelijk niet voor erkend zijn.

Expertisecentra

“Elk jaar krijgen 6.366 mensen in Vlaanderen te horen dat ze borstkanker hebben”, zegt Kom op tegen Kanker. “In 2007 richtte de overheid expertisecentra op voor de behandeling en opvolging van borstkanker, de zogenaamde borstklinieken. Alle expertise noodzakelijk voor de diagnose, behandeling en opvolging van borstkanker zijn er aanwezig (artsen, verpleegkundigen, psychologen en kinesisten).”

“De borstklinieken moeten ook een minimum aantal patiënten behandelen. Elk teamlid kan zo voldoende ervaring opbouwen en behouden. Onderzoek van het Federaal kenniscentrum voor de gezondheidszorg (KCE) stelt dat de overleving hoger is in centra die meer patiënten behandelen. Vlaanderen telt intussen 33 erkende borstklinieken.”

“Zeven ziekenhuizen noemen zich onjuist borstkliniek”, aldus Kom op tegen Kanker. “Het gaat om het Heilig Hart Tienen, het AZ Oudenaarde, het AZ Lokeren, het AZ West Veurne, het AZ Heilige Familie Rumst, het AZ Glorieux Ronse en Sint-Andries Tielt. De ziekenhuizen verwijzen naar een momenteel geldend moratorium, of de bevriezing van de erkenning. Ook geven ze aan nauw samen te werken met een erkende borstkliniek. Dat mag geen reden zijn om foute of misleidende informatie te verspreiden.”

“Niet erkend, maar wel borstkliniek”

Je kan ook een borstkliniek zijn als je niet de erkenning hebt“, reageert Delphine Deneir van het AZ West. “Sinds begin dit jaar hebben we een nieuwe, eigen oncoloog, waardoor we beantwoorden aan alle criteria om een borstkliniek te zijn. Maar er geldt momenteel een moratorium op nieuwe erkenningen van borstklinieken. Daardoor kunnen we voorlopig niet erkend worden, ook al voldoen we aan alle criteria.”

Wij doen geen dingen die niet mogen. We werken ook heel nauw samen met de erkende borstkliniek van het AZ Sint-Jan Brugge. We willen dat onze patiënten weten dat ze hier terecht kunnen voor de behandeling van borstpathologieën en daarom staat dat op onze website. We zouden er uitdrukkelijk bij kunnen zetten dat we een ‘niet-erkende’ borstkliniek zijn, maar ik vraag me af of de patiënt op de hoogte is van de erkenningsvoorwaarden”, zegt Delphine Deneir. “Misschien zorgen we daardoor juist voor meer verwarring.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier