AZ Sint-Lucas opent nieuw paviljoen voor kinder- en jeugdpsychiatrie

De oppervlakte van de nieuwbouw bedraagt 3.500m². © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Het AZ Sint-Lucas in Assebroek bij Brugge opende een compleet nieuw paviljoen om de kinder- en jeugdpsychiatrie in onder te brengen. “Het scheppen van een huiselijke omgeving is het uitgangspunt”, zegt directeur infrastructuur en facilitaire diensten Alex Masquelier.

In het recent geopende K-paviljoen van het AZ Sint-Lucas worden alle functies van de de dienst kinder- en jeugdpsychiatrie voortaan onder één dak gebracht: leefgroepen, raadplegingen, therapie, onderwijs en sportfaciliteiten. “Het ontwerp, waarbij we rekening moesten houden met vier leefgroepen, is gebaseerd op onze jarenlange ervaring. Aanvullend deden we ook vier referentiebezoeken”, zegt directeur infrastructuur en facilitaire diensten Alex Masquelier.

Privéslaapkamers en leefruimtes

“Het scheppen van een huiselijke omgeving is het uitgangspunt. De kinderen hoeven niet langer in het ziekenhuis te verblijven, want ook de privéslaapkamers en de leefruimtes zijn in de nieuwbouw geïntegreerd.” Omdat de voormalige infrastructuur heel wat minpunten had, zoals het feit dat jongeren in een stresssituatie niet even naar buiten konden, besliste de Raad van Bestuur van het AZ Sint-Lucas om een nieuwbouw te plaatsen op het terrein dat nog vrij was naast het parkeergebouw.

“De oppervlakte van de nieuwbouw bedraagt 3.500m², wat dus een aanzienlijke schaalvergroting is.” Dit heeft ook te maken met een uitbreiding van het aantal plaatsen. Vroeger waren er 25 K-bedden en nu is dit uitgebreid met 7 K-stoelen, voor de daghospitalisatie dus”, weet Alex Masquelier.

CO2-neutraal

“Er werd ook een nieuwe sportzaal voorzien. Omdat alle terreinen opgebruikt zijn werd deze ondergebracht in de kelderverdieping van het nieuwe gebouw.” Het AZ Sint-Lucas koos ervoor om passief en CO2-neutraal te bouwen, met onder meer fotovoltaïsche cellen op het dak. “De aankleding van de nieuwsbouw is strak gehouden, maar dan wel met natuurlijke materialen waardoor de gebruikers er zich goed thuis voelen. De vloeren, muren en plafonds zijn wit. De deuren in Amerikaanse esdoorn en de kasten zorgen voor kleur. Ook het vast en los meubilair met hun kleuraccenten dragen bij tot een aangename omgeving voor de kinderen, van wie de gemiddelde opnameduur zes weken bedraagt”, besluit Alex Masquelier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier