AZ Sint-Jan Brugge officieel een Baby- en Moedervriendelijk Ziekenhuis

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De campus ontving het Baby-Friendly Hospital Initiative kwaliteitslabel van Unicef. Het label blijft vier jaar geldig.

Het is de eerste keer dat de campus Sint-Jan het label behaalt. In 2016 ontving de campus Henri Serruys dit label al voor de derde keer.

Baby Friendly Hospital Initiative

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) en Unicef lanceerden in 1991 dit kwaliteitslabel. De organisaties geloven namelijk dat materniteiten het ideale vertrekpunt zijn voor een dergelijke ondersteuning van borstvoeding. In België werkte de federale overheidsdienst Volksgezondheid vanaf 2005 een actieplan uit om de materniteiten ertoe aan te zetten betere informatie te verstrekken aan toekomstige ouders. Op die manier kunnen zij weloverwogen keuzes maken inzake de voeding en gezondheid van hun baby.

Tien vuistregels

De voorwaarden om dit label te behalen, zijn vastgelegd in de tien vuistregels. Dit is een code inzake het verbod op reclame voor en promotie van kunstvoeding en moedermelkvervangende producten, alsook het moedervriendelijk beleid in het verloskwartier. AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV voert een voedingsbeleid volgens deze regels en met respect voor de gedragscode.

Het ziekenhuis heeft een uitgeschreven voedingsbeleid waarmee alle medewerkers die in contact komen met moeder- en kindzorg vertrouwd zijn. Zij krijgen een basiscursus borstvoeding volgens de normen van de WHO en volgen op regelmatige basis vormingssessies. Medewerkers van de materniteiten lichten alle zwangere vrouwen voor over de voordelen en de praktijk van borstvoeding.

Na de geboorte hebben moeder en kind minstens een uur ongestoord huid-op-huidcontact. De moeder krijgt hulp om de signalen om te willen zuigen van haar baby te herkennen en wordt geholpen bij de borstvoeding indien nodig. Alle moeders leren correcte aanlegtechnieken en hoe ze hun melkproductie in stand kunnen houden, ook bij scheiding van moeder en kind. Borstgevoede zuigelingen krijgen enkel bijvoeding op medische indicatie, op advies van de pediater.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier