AZ Groeninge krijgt internationale erkenning als supraregionaal traumacentrum

v.l.n.r. radioloog dr Van Damme, traumachirurg radioloog dr Guy Putzeys, hoofd spoedopname dr Vincent Van Belleghem, trauma-arts dr Dries Helsloot, algemeen directeur Inge Buyse en adjunct hoofdverpleegkundige op de spoedafdeling Dries Taghon in de traumabox de rechtstreeks in verbinding staat met de ruimte waar de CT-scan staat. © EDB
Redactie KW

AZ Groeninge heeft een internationale erkenning binnen als supraregionaal traumacenter, dit als eerste Vlaams niet-universitair ziekenhuis.

Voor je dit label kan halen is er een verplichte registratie. “Je moet ook een zeker volume hebben”, zegt traumachirurg orthopedist Dr Guy Putzeys. AZ Groeninge heeft jaarlijks ruim 200 activaties van het traumateam. Er zijn drie ruime traumaboxen die dicht bij de CT-scan liggen, waarvan er één box rechtstreeks in verbinding staat met de ruimte waar de CT-scan staat en waar patiënten via een rail naar deze scanner kunnen verplaatst worden. Men komt ter plaatse en ook de gegevens uit het traumaregister worden bekeken.

Traumaregister

Op het grootste Europese traumaregister van de DGU (Deutsche Gesellschaft für Unfallchirurgie) worden de patiëntengegevens kwaliteitsindicatoren bijgehouden. “Daar kunnen nauwezet elk incident analyseren en evalueren: we kijken hoeveel tijd we nodig hadden, of de patiënt tijdig kunstmatig in slaap gebracht werd indien dat nodig was, of er op tijd bloed gegeven werd indien dat nodig was, en nog vele indicatoren kunnen er per patiënt op gevonden worden. “Deze resultaten worden gespiegeld aan een internationale benchmark en dan grijpen we in waar bepaalde zwaktes zitten. We zetten in op alle mogelijke materialen en doen hier investeringen waar nodig maar ook op expertise.”

Het principe ‘van thuis tot thuis’ wordt gehanteerd. “Daarbij volgen we het volledige proces via een ziekenhuisbreed zorgtraject waarbij we van in het begin inzetten op een vroegtijdige start van de revalidatie.

Streven naar de hoogste kwaliteit

“Het is de bedoeling dat we onmiddellijk bij een ongeval de zorg kunnen starten. In de traumaboxen die snel te bereiken zijn van aan de ingang waar ambulances toekomen kunnen we onmiddellijk de zorg starten“, vertelt hoofd van de spoedopname Dr Vincent Van Belleghem.

Volgens algemeen directeur Inge Buyse stuwt het voortdurend streven naar de hoogste kwaliteit het ziekenhuis vooruit. “We vermoeden dat we door de expertise die we aanbieden het referentiecentrum in de regio worden“, vult trauma-arts Dr Dries Helsloot aan. “Soms verlies je minder tijd door iets verder te rijden naar een ziekenhuis met voldoende middelen en expertise dan na een zwaar ongeval eerst een halte te houden in het dichtstbijzijnde ziekenhuis om dan toch nog te moeten verplaatsen.”

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier