AZ Groeninge gebruikt innovatieve techniek in strijd tegen prostaatkanker

06/08/18 om 15:19 - Bijgewerkt op 07/08/18 om 10:39

Het Kortrijkse ziekenhuis AZ Groeninge gebruikt als eerste niet-universitair ziekenhuis een nieuwe techniek om prostaatkanker op te sporen.

AZ Groeninge gebruikt innovatieve techniek in strijd tegen prostaatkanker

Radiofarmaceut Pieter Jan De Jonghe (links) en dokter Alex Maes. © AZ Groeninge

68Ga-PSMA PET/CT, dat is de naam van de techniek. PSMA staat voor Prostaat Specifiek Membraan Antigen. Dit eiwit komt meer voor wanneer de prostaatkanker agressiever wordt.

"We koppelen een farmaceutische stof aan de radioactieve stof gallium en injecteren dit bij de patiënt. Dit radioactieve product hecht zich vast aan dit PSMA-eiwit in de prostaatkankercellen. Zo krijgen we op een PET-scanner te zien waar de kanker zich bevindt", aldus dokter Alex Maes, diensthoofd nucleaire geneeskunde bij AZ Groeninge.

Veelbelovende techniek

"De nieuwe innovatieve techniek laat toe om nieuwe tumorcellen en uitzaaiingen in beeld te brengen bij patiënten die hervallen van prostaatkanker," zegt Prof. Dr. Alex Maes - diensthoofd nucleaire geneeskunde bij az groeninge. "De beelden zijn veel duidelijker dan bij de traditionele onderzoeken en tonen ook de heel kleine uitzaaiingen."

Professor Maes wordt bijgestaan door radiofarmaceut Pieter Jan De Jonghe. "Doordat we nu over een eigen gallium-hotlab beschikken, kunnen we zowel 68Ga-PSMA als andere radioactieve producten in AZ Groeninge synthetiseren. "Patiënten hoeven zich voor het onderzoek niet langer naar universitaire ziekenhuizen in Antwerpen, Leuven of Brussel te begeven."

Pijnloos en geen bijwerkingen

Tot nu toe werden er al meer dan 250 onderzoeken uitgevoerd in AZ Groeninge. We zijn het eerste niet-universitaire ziekenhuis in België dat dit onderzoek aanbiedt", zegt professor Maes.

Het onderzoek is volledig pijnloos en zonder bijwerkingen. Door het korte bestaan van het radioactieve gallium, is de patiënt na enkele uren al weer stralingsvrij. (AXV)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!