Aviflora in Ingelmunster verkocht: nieuwe eigenaars plannen modern familiepark

17/05/18 om 15:33 - Bijgewerkt om 17:44

Het voormalige familiepark Aviflora in Ingelmunster heeft eindelijk een nieuwe eigenaar. Een koppel uit Kortemark wil er binnen de twee jaar een modern en kleinschalig familiepark uit de grond stampen.

Aviflora in Ingelmunster verkocht: nieuwe eigenaars plannen modern familiepark

Emmanuel Desimpel en Stefanie Labis, de nieuwe eigenaars van het grootste deel van de site Aviflora. © Frank Meurisse

Sinds midden april 2015 is Aviflora gesloten. Zo kwam er een einde aan de rijke geschiedenis van het bekende familiepark in Ingelmunster. In september van datzelfde jaar werd de inboedel al openbaar verkocht, iets wat 60.000 euro in het laatje bracht. Oud-zaakvoerder en -eigenaar Marnick Goossens, die het park sinds 2000 runde, ging de voorbije jaren door zwaar weer en liep zelfs een veroordeling op voor het begraven van dode dieren, asbest en zelfs een glijbaan.

Aviflora in Ingelmunster verkocht: nieuwe eigenaars plannen modern familiepark

© Frank Meurisse

Tijdens de eerste zitdag van de openbare verkoop, op donderdag 6 april, bood Ingelmunsternaar Dirk Aelvoet 'slechts' 4.000 euro voor de vier loten van het ruim twee hectare groot terrein, al moeten daar nog de saneringskosten - die door OVAM op 188.362 euro worden geschat - bij geteld worden.

Aviflora in Ingelmunster verkocht: nieuwe eigenaars plannen modern familiepark

© Frank Meurisse

De tweede zitdag in café 't Elfde Gebod in Izegem - onder leiding van notaris Bernard Loontjens - kende meer succes. Alle vijf loten gingen onder de veilinghamer en brachten samen 269.000 euro op. Met de saneringskosten erbij wisselde Aviflora dus van eigenaars voor 457.362 euro.

Delen

We willen op de site van Aviflora opnieuw recreatie voor de hele familie aanbieden

Een Meulebekenaar kocht het bouwlot van een kleine 12 are voor 73.000 euro. Stefanie Labis (30) en Emmanuel Desimpel (42) uit Kortemark gingen echter aan de haal met het eerste en vierde lot, waar zo goed als alle gebouwen en speelterreinen van het vroegere Aviflora in vervat zitten. Ze betalen daarvoor 160.000 euro en deden ook een bod van respectievelijk 11.000 en 25.000 euro op twee aanpalende loten, maar daar oefende Linda Vanooteghem - erfgenaam van de stichters van Aviflora - haar voorkooprecht op uit.

"Onze plannen zijn duidelijk", zegt het echtpaar. "We willen op de site van Aviflora opnieuw recreatie voor de hele familie aanbieden, eventueel in combinatie met een kinderdagverblijf. We mikken op kinderen van 0 tot 8 jaar, want zij blijven nog al te vaak in de kou staan. We streven naar een modern concept met speeltoestellen en virtual reality-toepassingen. Ons familiepark willen we aan een bepaald thema of stripfiguurtje ophangen, maar de concrete uitwerking moeten we nog bestuderen."

Aviflora in Ingelmunster verkocht: nieuwe eigenaars plannen modern familiepark

Het echtpaar runde eerder al negen horecazaken in Kortrijk, Roeselare en Izegem, maar deed die nu allemaal van de hand. "Om in Ingelmunster vanaf nul een mooi verhaal te kunnen schrijven. Alle leeftijden zullen bij ons welkom zijn en ook voor allerhande familie- en verjaardagsfeesten voorzien we ruimte."

De naam Aviflora zal verdwijnen. "Op die manier maken we een breuk met vroeger. Maar de geest van het park behouden we: een gezellige en kleinschalige plek waar de hele familie zich kan uitleven. Binnen de twee jaar willen we actief zijn", aldus Stefanie, die als kind zelf nog in Aviflora geravot heeft."

Sinds de sluiting ligt Aviflora er enorm verloederd bij.

Sinds de sluiting ligt Aviflora er enorm verloederd bij. © Frank Meurisse

Ook curatoren Johan Vynckier en Ann Sterckx zijn tevreden. "Uiteindelijk heeft de hele site een aanvaardbaar bedrag opgeleverd en de nieuwe eigenaars willen er opnieuw recreatie aanbieden. We staan volledig achter de plannen."

Delen

Ik ben blij dat mijn kindje nieuwe eigenaars heeft

Marnick Goossens, de ex-zaakvoerder van Aviflora, reageert eveneens opgelucht. "Ik ben blij dat mijn kindje nieuwe eigenaars heeft", zegt hij. "Zo kan ik dit hoofdstuk eindelijk afronden en het is positief dat er plannen zijn om opnieuw recreatie aan te bieden. Er zal straks een nieuwe wind waaien, maar de sfeer van Aviflora zal niet verloren gaan."

Burgemeester Kurt Windels van Ingelmunster staat volledig achter de plannen. "Dit is bijzonder goed nieuws. Zo blijft de geschiedenis van de plek bewaard en een nieuw familiepark kan de regionale uitstraling van onze gemeente alleen maar ten goede komen. De nieuwe eigenaars zijn meer dan welkom om hun plannen uit de doeken te doen."

(PVH)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!