Avelgem: “Manusje-van-alles bij toneelgroep Tope”

Ingrid Christiaens zet zich mateloos in voor de Avelgemse cultuur en voelt zich daarin geruggensteund door haar man Jonny en zoon Jörgli. (Foto Geert Balcaen)
Redactie KW

Haar hart klopt voor cultuur in Avelgem. Ze zet zich mateloos in voor toneelgroep Tope. Daarnaast pikt Ingrid Christiaens zelf graag een toneelvoorstelling mee. Maar ook Avondje Avelgem, Spikkerelle, Femma en de cultuurraad kunnen op haar enthousiasme rekenen. “Ik wil dat nog vele jaren voortdoen!”

Ingrid Christiaens (59) woont in de Toekomststraat en vooral bekend door haar medewerking en vrijwilligerswerk bij alles wat met cultuur te maken heeft in Avelgem.

Ingrid is een geboren en getogen Avelgemnaar en een heel actieve en vitale dame. “Ik had niet gedacht dat ik zou kunnen winnen. Ik maakte enkel een beetje reclame op mijn werk. Maar waarschijnlijk zal mijn zoon Jörgli wel gezorgd hebben voor bijkomende stemmen. Ik ben wel vereerd met de benoeming tot Krak van Avelgem.”

Toneelgroep Tope

In het dagelijks leven is Ingrid al 45 jaar ingangscontroleur bij Barco. Ze denkt er zeker nog niet over na om met pensioen te gaan. Ook in haar vrije tijd is Ingrid een bezige bij. Veel van haar tijd gaat naar de toneelgroep Tope. “Ik ben daar productieleidster, maar ook het manusje-van-alles. Ik ben altijd aanwezig bij de repetities en de vergaderingen. Ik zorg voor de sponsoring en zorg ook voor de verzameling van attributen. Ik doe dit alles met groot plezier en zou het niet kunnen missen.”

“Ik ben dikwijls met drie dingen tegelijk bezig, maar geniet er enorm van”

Naast die taak bij Tope speelt Ingrid ook graag zelf mee in theatervoorstellingen. Als er dan toch nog wat tijd overblijft, gaat ze graag elders kijken naar andere toneelstukken. “Ik doe ook graag handwerk zoals breien, haken, naaien en knutselen, maar helaas ontbreek me nu de tijd daarvoor. Dat zal iets zijn om binnen enkele jaren opnieuw mee aan te knopen”, weet Ingrid.

Cultuur in Avelgem

De meeste van haar tijd spendeert Ingrid aan Tope, maar daarnaast is ze nog bij andere culturele organisaties in Avelgem betrokken. Ze is een organiserend lid van Avondje Avelgem. Ook is ze vrijwilligster bij de meeste voorstellingen en evenementen die in Spikkerelle plaatsvinden.

Ook is ze lid van de cultuurraad in Avelgem. Ze kan ook één van de voortrekkers genoemd worden voor de jaarlijkse lentereis met Femma en KWB. “Mijn vrije tijd is zoals je ziet goed ingevuld en ik ben dikwijls met drie dingen tegelijk bezig, maar ik geniet van dit alles. Ik zou niet kunnen thuis zitten in mijn zetel, daarvoor ben ik nog te vitaal.”

Ingrid is zeker nog van plan om nog jaren door te gaan. Haar engagement voor de gemeente Avelgem is groot.

Cultuur is intussen een familiebezigheid

Ingrid is iemand die zich voor alles zou inzetten, vooral voor haar gemeente. “Ik kan moeilijk van neen zeggen en doe het allemaal even graag. Gelukkig is mijn man Jonny al op pensioen. Hij staat klaar om thuis alles in goede banen te leiden. Daar moet ik me geen zorgen over maken.”

Zoon regisseert eerste toneelstuk

In het gezin van Ingrid kan men ook soms wel spreken van een familiebedrijf in hun vrije tijd. “Mijn man Jonny is ook al helemaal ingeburgerd in het leven in en rond de Spikkerelle en bij Tope. Hij is decorbouwer, staat in de bar bij voorstellingen en werkt ook als vrijwilliger bij evenementen van de Spikkerelle.”

“Mijn zoon Jörgli, die nog thuis woont, zit ook in de toneelwereld. Hij is voorzitter van het toneelgezelschap Tope en regisseert ook dit jaar zijn eerste toneelstuk.” Het is soms druk bij de familie Maes – Christiaens, maar ze hebben alle drie gedeelde interesses. “We zijn er stap voor stap ingerold en zouden het zeker niet meer kunnen missen. Het is wel leuk dat mijn zoon en mijn man ook actief zijn in de cultuurwereld van Avelgem. Ik hoop dat dit nog jaren mag blijven duren. Ik hou er zeker goede vrienden en altijd prachtige herinneringen aan over.”

“Ik mis het handwerk”

Ingrid wil het sociale en culturele leven nog lang niet missen. “Ik ga nog een paar jaar werken en éénmaal op pensioen zal ik nog veel meer vrije tijd hebben. Dan kan ik misschien zelfs thuis opnieuw meer aan handwerk doen. Ik mis dat momenteel wel een beetje. Maar ja, overal waar ze me vragen om hulp of om lid te worden, daar ga ik op in. Vrijwilligerswerk zit me in het bloed, gelukkig kan mijn gezin er goed mee om gaan, met ons drietjes gaan we ons zeker nooit vervelen.”

Bio Ingrid Christiaens

Privé

Ingrid is geboren in Avelgem en is 59 jaar. Ze is al 37 jaar getrouwd met Jonny Maes. Samen hebben ze een zoon Jörgli, die 33 jaar is.

Opleiding

Ingrid liep school tot het derde middelbaar in het Sint-Jan Berchmanscollege in Avelgem.

Loopbaan

Al 45 jaar werkt ze bij Barco als ingangscontroleur in de kwaliteitsafdeling.

Vrije tijd

Vooral bezig met alles wat met cultuur te maken heeft in de gemeente. Ingrid doet graag allerhande handwerk, maar dit staat momenteel op een laag pitje wegens tijdsgebrek.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak