Audities bij Theater Fonteintje in Torhout

De groep van de voorbije veertigste productie 'Het Streepje' met rechts voorzitter Norbert De Cuyper. © Foto JS
Johan Sabbe

Het Wijnendaalse Theater ‘t Fonteintje, het uithangbord van het volkstoneel in het Houtland en ver daarbuiten, bestaat veertig jaar. In november en december werden met succes dertien voorstellingen opgevoerd van de veertigste productie ‘Het Streepje’. Nu pakt ‘t Fonteintje alweer met iets nieuws uit, met name audities voor vers acteertalent.

Al veertig jaar, even lang als pionier Norbert De Cuyper voorzitter van de kring is, speelt ‘t Fonteintje van half november tot half december een klucht, een komedie of een treurspel voor telkens uitverkochte Wijnendaalse parochiezalen. Producties met minimum twaalf voorstellingen – weinig toneelverenigingen die het nadoen.

Improvisatievermogen

“Het is de bedoeling om er nog minstens veertig jaar bij te doen”, lacht Geert De Cuyper, die net als zijn vader Norbert een van de drijvende krachten van ‘t Fonteintje is – achter de schermen, maar ook als acteur. “En dus moeten we op zoek naar nieuw toneelbloed om de bestaande ploeg te versterken en uit te breiden. Stilstaan is achteruitgaan. We zoeken zowel dames als heren die willen meespelen in onze volgende producties. We nodigen iedere kandidaat-acteur of -actrice met een hart voor volkstoneel uit naar onze audities. Die hebben plaats op zaterdag 24 maart vanaf 14 uur in de parochiezaal van Wijnendale. Inschrijven kan tot en met zaterdag 17 maart door te mailen naar norbert.decuyper@telenet.be of te bellen naar 0475 62 01 89.”

Van zodra iemand zich inschrijft voor de audities, ontvangt hij of zij daar een bevestiging van. “Dan bezorgen we het tijdstip waarop de betrokkene verwacht wordt plus een kleine opdracht die vervuld moet worden”, vervolgt Geert. “We testen het improvisatievermogen van de kandidaten, luisteren naar hun beheersing van zowel het lokale dialect als het Standaardnederlands en we laten ons graag inpakken door originaliteit en spelplezier. De audities worden geleid door een actrice uit het professionele circuit. Zij is doorslaggevend bij de beoordeling. De minimumleeftijd voor de kandidaten is 16 jaar.”

Repeteren bij ‘t Fonteintje gebeurt vanaf eind mei. De repetities hebben doorgaans op dinsdag- en donderdagavond plaats. Tijdens de zomervakantie wordt er een vijftal weken niet gerepeteerd. Sowieso wordt de planning opgemaakt in samenspraak met de spelers. De eigenlijke voorstellingen hebben telkens in november en december plaats – een voor de kring heel drukke periode.

Trouw aan volkstoneel

Theater ‘t Fonteintje is zich duidelijk op de toekomst aan het richten en dat is ook nodig. Tegenwoordig kun je bijna niet meer zonder online ticketverkoop. En af en toe zijn audities noodzakelijk om niet constant in dezelfde vijver te blijven vissen.

Voor ereburgemeester Norbert De Cuyper, de voorzitter van de toneelvereniging, is het als bijna 75-jarige toch allemaal een beetje wennen, maar hij beseft ook wel dat je de moderne tijden niet kunt tegenhouden. Sowieso is en blijft ‘t Fonteintje zijn troetelkind.

In 1978, ter gelegenheid van het Jaar van het Dorp, heeft de man die in Torhout vijfentwintig jaar burgemeester is geweest, Theater ‘t Fonteintje opgericht. De vereniging is door de jaren heen trouw gebleven aan het volkstoneel en dat bleek de juiste keuze te zijn: ‘t Fonteintje is een succesverhaal. Nog altijd komen er mensen uit alle windstreken om de voorstellingen bij te wonen. En het dient gezegd te worden: een onvervalste klucht slaat het best aan. Velen houden nu eenmaal van een avondje onbezorgd kijkplezier.

Theater van jongs af

Norbert is uit Uitkerke nabij Blankenberge afkomstig, waar hij als jongetje uit het eerste leerjaar voor het eerst bij toneelkring Ernst en Leute op de planken stond. Hij heette in het toenmalige stuk Herman en moest het opnemen tegen zijn zogezegde grootvader, die een echte brompot was en nors reageerde.

Zo werd Norbert van jongs af door de toneelmicrobe gebeten. In de KLJ van zijn geboortedorp richtte hij de toneelgroep Lust in ‘t Scone op en speelde tegelijkertijd jaarlijks met Ernst en Leute mee. Na zijn verhuizing naar Torhout acteerde hij eerst twee jaar bij De Snuifdoos in Ichtegem en hield in 1978 in Wijnendale ‘t Fonteintje boven de doopvont. Zijn zoon Geert (komende zomer 50 jaar) speelde als jongetje van 10 in de allereerste productie Peegie van Theater ‘t Fonteintje mee. Hij werd ook een gepassioneerde toneelliefhebber. Norbert speelde in Peegie met grote gedrevenheid de rol van Savatte. Veertig jaar geleden stonden vader en zoon dus al samen op de planken.

Audities ‘t Fonteintje op zaterdag 24 maart vanaf 14 uur in de Wijnendaalse parochiezaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier