Architect hielp politie met drone transmigranten opsporen in Oudenburg

Redactie KW

De politie kreeg donderdag uit onverwachte hoek hulp bij de zoektocht naar transmigranten in Oudenburg. Architect Frederic Vanhoorn (40) uit Jabbeke haalde zijn drone boven en kamde het maïsveld uit. Zo konden vier transmigranten gevonden worden.

Een drone hielp de politie donderdagochtend om vier transmigranten in een uitgestrekt maïsveld op te sporen. Het toestel was niet van de politie, maar van architect Frederic Vanhoorn (40) uit Jabbeke. Hij was op bezoek bij zijn ouders in de Westkerkestraat toen hij de politie in het maïsveld zag zoeken.

“Toevallig lag mijn drone in de wagen”, zegt hij. “En dus stelde ik voor om te helpen. Ik kan het onbemand vliegtuigje boven het maïsveld laten vliegen en de beelden rechtstreeks op mijn smartphone afspelen.”

Daar kon de korpschef van de politiezone Kouter geen neen tegen zeggen. In geen tijd hing de drone in de lucht en kon de politie het uitgestrekte veld afspeuren. Ondertussen doorzochten verschillende agenten het veld. Zij ontvingen instructies van de korpschef die de beelden van de drone bekeek.

Niet veel later merkte Frederic een open plek tussen de maïs op. Daar lagen vier personen te slapen. De agenten in het veld werden tot aan de open plek geleid en troffen daar de vier transmigranten aan. Zij werden geïdentificeerd en gevraagd om het grondgebied te verlaten.

Het was de tweede grote actie in evenveel dagen tijd. Woensdagmorgen werd een tentenkamp in een bos in Jabbeke ontruimd. Daar trof de politie 66 personen aan. Maar de actie in Oudenburg bleek minder succesvol. De politie kamde de bossen vlakbij de brug in de Westkerkestraat uit, maar trof er geen enkele transmigrant aan. Wellicht werden zij getipt door buurtbewoners. De technische dienst van de politie werd wel ingeschakeld om wat spullen uit het struikgewas te halen.

De afgelopen dagen verbleven nochtans een honderdtal transmigranten in de bossen vlakbij de brug in de Westkerkestraat. Maandagnacht kwam het tot een zwaar gevecht tussen twee groepen.

Burgemeester Peter Velle (CD&V) ging er dinsdag zelf een kijkje nemen. “Om met hen te praten”, zegt hij. “Ik doe dat geregeld. Als je niet met transmigranten spreekt, ken je ook hun beweegredenen niet. Uit die gesprekken blijkt dat ze heel erg gemotiveerd zijn om in Engeland te geraken. Maar als stad moeten wij natuurlijk zorgen dat de angst en de overlast niet overheersen. Net daarom houden we zo’n acties. Die zijn niet tegen de transmigranten persoonlijk bedoeld, maar ze zijn wel nodig.”

(TL – Foto TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier