Archief wijlen Georges Vandeportaele uit Staden is gered

Wijlen Georges Vandeportaele. De heemkring Antonius Sanderus neemt zijn archief over. (Foto JCR) © (Foto JCR)
Redactie KW

Het beeldarchief van wijlen Georges Vandeportaele gaat niet verloren. Georges filmde sinds eind de jaren 70 alle belangrijke Stadense gebeurtenissen. Het archief werd overgenomen door de heemkring.

Georges Vandeportaele overleed op 6 maart op 83-jarige leeftijd. Hij filmde sinds 1978 alle belangrijke Stadense gebeurtenissen. “Ik ben daarmee begonnen omdat filmen mijn grote hobby is”, vertelde Georges ons in 2011 toen hij tweede werd in de Krakverkiezing. “Ik filmde hier en daar en op den duur begonnen mensen mij zelf te vragen om gebeurtenissen op film vast te leggen.”

Zo filmde hij geregeld de wielerklassieker Gent-Staden en was hij bij de bouw van de sporthal en van ontmoetingscentrum het Swok elke dag present om de bouwwerkzaamheden te filmen. “Goed of slecht weer, ik was er elke dag”, zei hij destijds. In zijn filmarchief zitten zowat alle belangrijke gebeurtenissen van de voorbije 40 jaar: wegwerkzaamheden, een nieuwe haan die op de Sint-Janskerk geplaatst wordt, 125 jaar brandweer, de sportavonden van de sportraad met uitreiking van de sporttrofeeën, … “Ik zou dan ook graag mijn archief gedigitaliseerd zien door de gemeente”, stelde Georges een vijftal jaar geleden nog voor. “De gemeente zou via het digitaliseren van mijn videofilms meteen over heel wat plaatselijk erfgoed op film beschikken.”

Georges uitte toen ook de vrees dat alles op het containerpark zou belanden… “Die bezorgdheid over zijn filmarchief opperde hij ook tegenover mij”, vertelt Frans Bruneel.

“Als oud-brandweerman was ik in feite hoofdzakelijk geïnteresseerd in de opnames die betrekking hadden op de brandweer. Ik contacteerde toen Bernard Crombez van de heemkring. Uiteindelijk trokken we samen naar Georges en werd overeengekomen dat het archief door de heemkring Antonius Sanderus zou overgenomen worden.”

50-jarig bestaan

“Met de heemkring hebben we immers niet echt veel filmmateriaal”, weet Bernard Crombez. “In het archief van Georges zitten niet alleen beelden uit de periode van eind de jaren 70 tot op heden, maar ook ouder materiaal. Georges had immers ook Stadense beelden uit de jaren 50, 60 en 70 in zijn bezit die door anderen gemaakt werden. Het archief kwam eind vorig jaar in ons bezit. Overigens zitten er nog vrij recente beelden bij zoals die van de 11 novemberviering van vorig jaar. Georges is echt tot bijna op het laatste blijven filmen.”

“Georges had zijn videobanden overigens al een tijd geleden op dvd laten zetten”, gaat Bernard verder. “Het wordt echter nog een serieus werk om alles te klasseren. Alles staat immers een beetje door elkaar”. Het archief omvat volgens Frans Bruneel meer dan 300 dvd’s. De heemkring wil alvast een compilatie rond haar eigen werking samenstellen met beelden uit het archief van Georges naar aanleiding van het 50-jarig bestaan in december. (BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier