Archeologische vondsten geschonken aan gemeente

Burgemeester Marc Lewyllie, samen met Jean-Luc Putman, die een beker vast heeft uit de ijzertijd, en Jef Verschoore in het erfgoeddepot in Ieper. © EF
Redactie KW

Archeologische vondsten op de Kemmelberg uit de tijd van de Kelten werden door de eigenaars, de families Putman en Soenen geschonken aan de gemeente Heuvelland. Met een Keltendorp aan de achterzijde van de commandobunker wil de gemeente vanaf het voorjaar 2019 het verhaal van de Kelten meegeven.

Op de Kemmelberg verbleven nu meer dan 40.000 jaar geleden de eerste Heuvellanders. “We vonden vuistbijltjes terug in silex”, weet Jean-Luc Putman. Andere vondsten gaan dan weer terug op een periode van 4.000 jaar geleden en 400 jaar geleden of de periode waar de Kelten op de Kemmelberg verbleven. Met een Keltendorp aan de achterzijde van de commandobunker wil de gemeente vanaf het voorjaar 2019 het verhaal aan de kinderen en hun ouders meegeven.

Keltendorp

“Het Keltendorp wordt een onderdeel van ons speelweefsel of een netwerkje van speelplekken op en rond de Kemmelberg”, aldus Stefaan Decrock van de toeristische dienst. “Zo wordt het thema van de kastelen speels aangekaart in de Warande en komt er ook een speelelement aan de Belvedère met als insteek vergezichten. Het moeten allemaal leuke stopplaatsen zijn en redenen om toch te gaan wandelen met papa en mama.” Het Keltendorp op het provinciedomein van de Kemmelberg komt er op initiatief van het provinciebestuur.

Het Keltendorp zal bestaan uit verschillende speelhuisjes. “In het dorp moeten houten constructies de fantasie van de kinderen opwekken. In een huis klim je naar boven over een houtstapel en ontsnap je via een glijstang. In het andere huis sluip je binnen door een tunnel. Er zijn klimraampjes, een groot hangbed met nettenconstructies, een ladder om de duif in de toren te bewonderen. De takel aan de schuur blijkt ook een schommel te zijn. De fantasie slaat pas helemaal op hol als ze voor de wapenkast staan, of achter het verkoopkraampje gaan staan”, geeft Stefaan Decrock uitleg over de te bouwen speelzone.

Symbool

Bijzonder aan de archeologische collectie is ook de vondst van een scherf met daarop een swastika. “En die doet onmiddellijk denken aan Hitler”, weet Jean-Luc Putman. “In de jaren voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het hakenkruis door de nazi’s als symbool gebruikt. Maar de swastika heeft ook een andere en zeer oude geschiedenis als symbool voor levenskracht, geluk of heiligheid. Het verhaal wil nu dat Hitler een groot verzamelaar was van voorwerpen van swastika’s. Toen hij tijdens de Tweede Wereldoorlog op bezoek was op de Kemmelberg stond hij letterlijk op een van zijn geliefkoosde voorwerpen. Wat hij niet vond, deden wij wel.” De collectie werd ondertussen ondergebracht in het erfgoeddepot van de provincie aan de Potyze in Ieper. (MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier