Apotheker stelde eerder al vast dat er geneesmiddelen worden verkocht in supermarkt in Roeselare

Apotheker Ann Vermeulen. © Frank
Redactie KW

Op 26 december stelde een apotheker uit de regio Roeselare-Izegem per toeval vast dat de Poolse supermarkt in de Noordstraat in Roeselare Poolse geneesmiddelen verkoopt.

Geen nagemaakte, maar échte Poolse medicamenten, met een bijsluiter uitsluitend in het Pools. Maar geneesmiddelen mogen in ons land alleen verkocht worden door apothekers en de bijsluiter moet bovendien altijd in de drie landstalen zijn.

Het was een apotheker uit de regio Roeselare-Izegem die al op 26 december vaststelde dat er in de Poolse supermarkt in de Noordstraat geneesmiddelen verkocht worden. “Ik bezoek al eens meer dergelijke ‘vreemde’ supermarkten omdat ik geïnteresseerd ben in allerlei buitenlandse en exotische gerechten en kruiden“, zegt de apotheker. “Zo stapte ik op tweede kerstdag toevallig die bewuste supermarkt binnen, vlak naast een collega-apotheker. Tot mijn grote verbazing zag ik dat er heel wat medicamenten in één van de winkelrekken stonden. Ik nam er ongemerkt een drietal foto’s van. Nadien bracht ik onmiddellijk de inspectie van het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, de West-Vlaamse beroepsvereniging voor apothekers, red.) en de APB (Algemene Pharmaceutische Bond, red.) op de hoogte van die illegale verkoop. Omdat zowat iedereen in het FAGG met vakantie was, duurde het nog tot eind vorige week eer ze een onderzoek instelden naar die illegale verkoop van geneesmiddelen. Ik had het ook gemeld, met de genomen foto’s, op het gesloten apothekersforum. Daarop werd massaal gereageerd.”

Volgens de apotheker uit de regio Roeselare-Izegem heeft een collega-apotheker VTM verwittigd. Een journalist trok dan met een verborgen camera naar de Poolse supermarkt en kocht er enkele geneesmiddelen. Omdat het echte geneesmiddelen zijn, was er dus ook geen gevaar voor de volksgezondheid. In ons land mogen echter alleen apothekers geneesmiddelen verkopen. Bovendien moet er bij ons altijd een bijsluiter in de drie landstalen bijsteken. De inspectie van het FAGG zal de medicamenten uit de rekken van de Poolse supermarkt halen. De uitbater riskeert een boete.

(IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier