Anzegemse werkgroep zoekt deelnemers voor gaperstoet in 2020: “Jubileum voorbereiden”

De leden van de werkgroep 'Gaperstoet' maken nu al deelnemers warm om een kar of act te maken voor de Gaperstoet die in 2020 weer door de Anzegemse straten trekt. Op de foto zie je Sofie Merlier, Jens Vancauwenberghe en Freek Dewaele. © XC
Redactie KW

Op 28 juni 2020 zal opnieuw een Gaperstoet door Anzegem trekken. Voor de organisatie van de stoet werd een speciale werkgroep in het leven geroepen. Zij spreken nu verenigingen en wijken aan om volgend jaar deel te nemen aan de stoet. Het zal dan precies 20 jaar geleden zijn dat de laatste stoet rondging door Anzegem.

“Samen met de oprichting van het nieuwe Gaperscomité enkele jaren geleden, werd ook het idee om opnieuw een Gaperstoet te organiseren weer op tafel gegooid. We hebben nu een aparte werkgroep opgericht die zich alleen met de Gaperstoet zal bezighouden. De stoet is voor veel mensen pure nostalgie en we voelen dat velen die graag weer door de straten zou zien trekken”, legt Jens Vancauwenberghe, lid van de werkgroep, uit.

In het jaar 2000 werd de laatste Gaperstoet georganiseerd. Daar heeft Sofie Merlier, lid van het Gaperscomité, nog herinneringen aan. “Met de loopclub moesten we voor elke groep een bord vasthouden met daarop de naam van de groep. Ik herinner me ook nog dat ik samen met mijn grootmoeder als ‘boer’ verkleed in de stoet heb meegelopen, ik was toen zeven jaar”, vertelt Sofie.

We gaan nu al op ronde zodat de verenigingen tijd genoeg hebben om een act te bedenken

“Ik ben nog al voetballend van de statie naar boven gelopen. Ik herinner me nog dat die stoet heel leuk was. Er was een massa volk aanwezig, de hele Kerkstraat stond vol stoeltjes voor het publiek”, vult Freek Dewaele aan.

Reuzen in ere hersteld

“De werkgroep hoopt nu die nostalgie van vroeger terug te kunnen brengen. De stoet zal geen exacte kopie zijn van 20 jaar geleden. Er zullen een aantal nieuwe elementen toegevoegd worden. Maar de oude succesvolle elementen zoals de reuzen van Anzegem zullen in ere hersteld worden.”

“De stoet zal op zondag 28 juni, de week na het Belgisch kampioenschap wielrennen, opnieuw Anzegem centrum doorkruisen. Op zaterdag zullen de Gapersfeesten opnieuw plaatsvinden zoals we ze nu kennen. Het zal dus een heus feestweekend worden”, legt Sofie uit.

De leden van de werkgroep zijn alvast begonnen met het warm maken van wijken, organisaties en verenigingen om een kar of act te maken voor de stoet.

“We gaan nu al op ronde zodat de verenigingen tijd genoeg hebben om een kar te maken of een act te bedenken. We zijn al langs geweest bij de cultuurraad en de jeugdraad.”

“We hopen dat ze de handen in elkaar slaan om iets ineen te boksen. Het thema is ‘Van vroeger tot nu’. Een reis door de tijd, dat is ruim genoeg om veel mee te doen”, vertelt Sofie. Jens vult aan: “Het is voor ons een beetje herbeginnen. We zouden de stoet om de vier jaar willen organiseren. We beseffen wel dat het even zal duren vooraleer de verenigingen in die routine zullen zitten.”

“We hopen voor die dag zeker op goed weer. Maar vooral dat het een topdag wordt voor iedereen, niet alleen voor Anzegemnaars maar ook voor volk uit de omgeving. En dat er veel mensen meedoen zowel op straat als in de stoet. De nostalgie terugbrengen en zo Anzegem één maken”, klinkt het enthousiast bij de leden van de werkgroep.

Infomoment

Er volgt nog een infomoment op vrijdag 28 juni, de vrijdag voor de Gapersfeesten. Iedereen die geïnteresseerd is om mee te helpen of zelf deel te nemen aan de Gaperstoet, is welkom. (XC)

Meer informatie zal terug te vinden zijn op de Facebookpagina en op de website van de Gaperstoet: www.gapersfeesten.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier