Anzegemse Bistro Biboo heropent negen maanden na felle brand

Stijn Deleersnyder en Laura Soetens kunnen haast niet meer wachten om de deuren van de vernieuwde bistro te openen. © XC
Redactie KW

Bistro Biboo, het restaurant in de Heuntjesstraat, opent op 15 februari opnieuw de deuren. Het eethuis werd verwoest door een brand op 10 mei 2018. De opening is een maand later dan gepland, omdat de verbouwingen nog niet helemaal klaar zijn. Dat houdt de gasten niet tegen om al te reserveren.

Stijn Deleersnyder (41) die samen met zijn vrouw Laura Soetens (40) de zaak uitbaatte, herinnert zich de brand alsof het gisteren was. “10 mei, op Moederdag. Laura was gaan slapen omstreeks 2 uur en ik een half uurtje later. Het was een bijzonder drukke dag geweest in volle communieperiode. Rond 4.30 uur werden we gewekt door onze alarminstallatie: brand. In de gang hing er al een dikke rook tegen het plafond. Ik dacht direct aan Fluffie, onze hond. Ik heb die uit de woonkamer gered. Achteraf gezien was dat niet zonder risico. Het was maar 20 passen en ik kon al niet meer ademen door de rook. Wat moet dat wel niet voor dat hondje geweest zijn?”, vraagt Stijn zich af.

Daags na de brand hebben koperdieven alle kabels gestolen

Het koppel en de hond verlieten het huis via de achterkant langs het dak. “Vluchten via de voordeur was geen optie. Door de ramen van de keuken kon ik de vlammen al zien. Op zo’n moment, door die adrenaline, ben je 1.000 man sterk. Die rookmelder heeft ons gered. Dat zou verplicht moeten zijn.”

De keuken was volledig uitgebrand.
De keuken was volledig uitgebrand.© gf

De brand begon in de keuken. Volgens de verzekeringsexpert lag de ingebouwde ledverlichting in het plafond aan de oorzaak. Stijn denkt er het zijne van: “Ik heb het bij een aantal elektriciens nagevraagd en ze zeggen allemaal dat het niet aan de ledverlichting kan gelegen hebben. Achteraan in de keuken lagen batterijen voor de verlichting van de parasols op te laden. Volgens mij is daar de brand ontstaan.”

Keuken uitgebrand

De nacht van de brand moesten 40 brandweerlieden met 17 brandweerwagens de brand bedwingen. Postoverste Frank Vandewiere van de Vichtse brandweer: “Het was een moeilijke brand, want het gebouw zag er anders uit dan verwacht door de grote uitbouw met keuken achteraan. De brandweerlieden die naar het woongedeelte boven gingen werden op de terugweg afgesloten door de hitte van de benedenverdieping. Ze moesten daardoor via het dak achteraan naar beneden.”

Die nacht was er een enorme solidariteit. De brandweer kwam met ontbijtkoeken langs. Ook de buren droegen hun steentje bij. “Ik heb van de overburen kleren gekregen, want we kwamen beiden uit ons bed. Onze hond mocht direct bij een andere buur overnachten. Mensen hebben ons ook overnachting aangeboden, maar we wilden gewoon even alleen zijn. We zijn toen naar het Blue Woods Hotel in Deerlijk getrokken. De receptioniste had door dat we stonken naar de rook en toen we uitlegden dat ons huis was uitgebrand, hebben we nog korting gekregen”, vertelt Stijn.

De dag na de brand ging het koppel polshoogte nemen in het restaurant. De keuken was volledig uitgebrand, de steamer (een soort stoomoven, red.) was helemaal gesmolten. Achteraan in de keuken -die pas drie jaar oud was- stonden twee vaten olie die nog moesten opgehaald worden. Die hebben waarschijnlijk als brandstof gediend voor de nietsontziende vlammen. In de zaak zelf was er veel rook- en waterschade. Het valse plafond was volledig weg.”

Na de brand kwam een professionele firma het afval opruimen. Tal van zaken bleken gestolen. “Ik kende toevallig een verantwoordelijke van het bedrijf, die me al waarschuwde om alles van waarde mee naar huis te nemen: cash, juwelen en dergelijke. Maar het was al te laat. Toen we terug kwamen kijken, bleek de fooienpot en het geld verdwenen. Er stond een volledig ander glas in de plaats. Nog veel erger was dat we daags nadien koperdieven over de vloer kregen. Die hebben alle kabels en leidingen van de klimaatregeling meegenomen. In die mate dat de airconditioning niet meer te gebruiken was. Ik was dan zo kwaad, maar je kan er niks aan doen”, vertelt Stijn.

Het koppel had het plan om de zaak meteen herop te bouwen en opnieuw te beginnen. Maar daar stak de verzekering een stokje voor. Die moest nog expertises uitvoeren. “Achteraf gezien waren we helemaal niet zo goed verzekerd. We hadden geld willen uitsparen. Zaken zoals een vervangingsinkomen waren niet geregeld. Nu denken we drie keer na.”

Opening uitgesteld

De opening was voorzien voor 15 januari 2019. Die datum moest een maand verlaat worden. Laura en Stijn hebben daardoor al een paar 100 mensen moeten teleurstellen die al gereserveerd hadden. “Het is een aanslag op ons budget. We kunnen bijna weer van nul beginnen. Maar we hopen hier sterker uit te komen. Nu moeten we nog enkele zaken afronden: het parket moet gelegd worden, volgende week komt de toog er. Het eten blijft hetzelfde: er zal weer een haard zijn waarop gegrild wordt, maar die zal bewust niet meer zo centraal in de zaak staan.” (XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier