Anzegemnaar Etienne Haerinck schildert om gedachten te verzetten: “Intussen al verf bijgekocht”

Etienne Haerinck toont enkele van zijn schilderijen. "Maar ik ga niet op straat roepen: 'kijk eens wat ik gemaakt heb'." © XC
Redactie KW

Achter elke voordeur schuilt een verhaal. Dat geldt ook voor het rijtjeshuis in de Heuntjestraat waar Dirk en zijn vader Etienne wonen. Etienne Haerinck verloor zijn vrouw twee jaar geleden. Zijn dochter besloot hem wat verf en penselen te geven zodat hij zijn gedachten kon verzetten. Ondertussen heeft Etienne geheel in eigen stijl al zestien schilderijen gemaakt.

“Ik bof er niet mee. Als de mensen het willen zien, dan zal ik ze tonen. Maar ik ga niet op straat roepen: kijk eens wat ik gemaakt heb“, vertelt Etienne. Hij is 87 jaar en trekt verrassend kwik een schuif van een ladekast in de woonkamer open. Hij diept een heleboel vellen papier op. “Op zaterdag 26 november heb ik mijn eerste schilderij gemaakt. Ik heb toen een zeilboot uit een boek overgeschilderd. Ik had de potjes verf en de penselen van mijn dochter gekregen. Ik dacht dat ik het nooit zou kunnen maar ondertussen heb ik zelfs al verf bijgekocht”, vertelt de aimabele man.

Kippenvoeder

Etienne gaat minutieus tewerk bij elk schilderij. Hij ziet een foto in een reclamefolder of krijgt van zoon Dirk een lege zak kippenvoeder. Daaruit knipt hij dan de figuurtjes die hij wil schilderen. Zorgvuldig tekent hij de omtrek van de dieren of gebouwen en kleurt ze dan in met verf. De knipsels houdt hij allemaal bij in een plastic doosje.

Schilderen maakt me rustig, je kan dat niet ‘rap rap’ doen

“Ik teken er soms ook dingen bij uit mijn hoofd. Het maakt me wel rustig, je kan dat niet rap rap doen. Dat moet just zijn, hé. Ik schilder vanalles, zo heb ik kerstrozen geschilderd, de kerk van de Heirweg, het ouderlijk huis van mijn vader en een verzameling vogels vanop een zak voor de tjiepkes“, legt Etienne uit.

Etienne werkt vaak in de namiddag aan zijn schilderijen, wanneer het weer te slecht is om buiten in de tuin te werken. “Ik heb eens twee schilderijen op één dag gemaakt maar dat was van het goede te veel. Dat doe ik niet meer”, vertelt de schilder.

Blauw kruis

Naast schilderijen maakt Etienne ook nog houtsnijwerken. “Ik heb op de televisie eens gezien hoe je een kruis moet zagen uit een plank. Ik heb dat vlug op een papiertje geschreven”, vertelt Etienne terwijl hij in de keuken een blauw kruis met witte stippen van de muur neemt. “Dit is een kruis een massief stuk hout, ik heb het met een grote zaag uitgezaagd en dan geschilderd.”

Wat er met de schilderijen zal gebeuren, laat Etienne aan zijn kinderen over. “Ze moeten er hun plan mee trekken”, zegt hij nuchter.

Het laatste schilderij van Etienne is nog niet helemaal af. Daar stak zijn gezondheid een stokje voor. “Ik heb onlangs een ingrijpende operatie moeten ondergaan waar ik nog steeds heel wat last van heb. Als het terug goed met me gaat, zal ik het schilderij afwerken”, verzekert Etienne. (XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier