Anzegem: “Alle moeite die erin kruipt, is het waard”

We zien Frank Veys samen met de vrijwilligers van de volkse kermis en zijn twee zonen Jan en Stijn. (Foto AD)
Redactie KW

“Zonder ons was hij er niet geraakt”, werd er gelachen onder de vrijwilligers van de volkse kermis toen bekend werd gemaakt dat Frank de Kraktitel binnenhaalde. En zonder al die steun was het vermoedelijk moeilijker geworden, maar dat is wat Frank typeert. Overal waar hij gaat, weet hij mensen te overtuigen met zijn ideeën en zijn overtuiging: waar een wil is, is een weg en die van Frank gaat ver en rechtdoor.

“Ik ben ongelooflijk trots. Ik ben vereerd dat ik uiteindelijk de titel heb gehaald. Maar nog meer is het een erkenning voor alles wat ik al samen met anderen heb kunnen verwezenlijken“, vertelt Frank. Die bescheidenheid typeert hem. Tot de puntjes op de i werkt hij alles af, maar krediet hoeft hij daar niet voor te krijgen.

“Ik wil altijd dat het in orde is. Dat is misschien mijn grootste ‘fout’, maar het geeft me keer op keer een ongelooflijke voldoening. Ik heb al veel in gang mogen steken en vaak de eerste jaren doe ik alles tegelijkertijd. Mensen groeien mee in een sterk verhaal“, vertelt Frank. Na 32 jaar is de volkse kermis ijzersterk op dat vlak. Dit jaar volgt de 33ste editie. Al is het niet altijd vanzelfsprekend geweest dat er 33 edities zouden komen: ” We hebben zeker twintig keer gezegd dat we zouden stoppen. De jongste keer dat we dat zeiden, was het de dertigste editie: een mooi einde. Maar bon, we zitten ondertussen aan de 33ste. Soms is het zoeken naar energie, maar dat geld kregen we iedere keer samen. En alle moeite die erin kruipt, is het iedere keer waard geweest”, gaat Frank verder.

Project met een hart

Jan en Stijn, de zonen van Frank, zijn diens grootste drijfveer geweest al die jaren. De kers op de taart kwam er dit jaar. In samenwerking met Johan Delrue werd het project de Drieweg op poten gezet. Johan Delrue mag dan de ondernemer zijn in het verhaal, Frank is het hart van het sociaal woonproject. Zo werd hij gevraagd om voorzitter te worden van het initiatief: “Het is geen businessproject, maar een project met een hart.” Vandaar uit vertrekt dan ook ieder project waar Frank zich voor inzet.

“Ik wil altijd dat het in orde is, dat geeft me keer op keer veel voldoening”

Zijn zoon Stijn mocht de eerste steen van het sociale woongebouw onthullen onlangs. Stijn stond er ongelooflijk gelukkig bij samen met zijn vader, in de handen het doekje dat de steen nog verstopte. Frank aan het stralen als de trotse vader die hij is. Mensen met een beperking? Zonen met een beperking? Frank zag alleen maar mogelijkheden en die werden verwezenlijkingen. Dat maakt van hem niet alleen de beste vader, maar de uitverkoren Krak dit jaar.

“Ik liep de muren op zonder iets om handen”

Frank Veys is altijd een bewogen man geweest in en rond Anzegem. Al op vroege leeftijd engageerde hij zich in het Anzegemse verenigingsleven. “Je bent geen Krak alleen door de volkse kermis”, klinkt het bij de Volkse Kermisvrijwilligers.

“Heel mijn leven ‘doe’ ik al dingen”, vertelt Frank Veys. Als zestienjarige was hij leider en daarna hoofdleider bij de KAJ. Later werd Frank KWB-voorzitter en ondervoorzitter ACV. “Daar stopte ik mee na de geboorte van mijn tweede zoon Jan. Hij had een zware beperking en we wisten niet hoe en of hij het zou halen”, vertelt Frank. “Na zes maanden stak mijn vrouw Annie me buiten: ga maar weer iets gaan doen. Ik had iets nodig om me voor in te zetten waar ik een verschil kon maken. Ik liep de muren op zonder iets om handen.”

En zo kwam Frank terecht in de Zonnebloem, een centrum voor kinderen en jongeren met een beperking. Hij stapte in het oudercomité en prompt werd er een zomerfeest georganiseerd. Frank trok graag de kar voor evenementen of initiatieven: “Maar alleen kan je de kar niet trekken”, aldus Frank. Maar ook dat is wat een krak kan: mensen enthousiasmeren. “Je kan veel verwezenlijken als je de achterban hebt.”

Na De Zonnebloem trok Frank richting De Hoge Kouter. Daar vervoegde hij de gebruikersraad, de ouderraad, het feestcomité, penningmeester en tot op vandaag maakt hij nog altijd deel uit van de raad van beheer.

Ondertussen organiseerde Frank al 32 jaar de volkse kermis. Een jaarlijks evenement waar budget wordt opgehaald voor verscheidene organisaties maar vooral ‘met een hart voor wie anders is’, de slogan van het volkse kermiscomité. Ieder jaar sponsort de volkse kermis drie tot vier goede doelen. Het totale feestweekend van de volkse kermissers haalt om en bij de 10.000 en dit jaar 12.000 euro op. Met Frank als nooit aflatende drijvende kracht.

Bio Frank Veys

Privé

Frank Veys (60) is getrouwd met Annie Heffinck (59). Ze wonen in de Oudstrijderstraat in Anzegem. Ze hebben samen drie kinderen: Stijn (35), Leen (33) en Jan (29).

Opleiding en loopbaan

Frank behaalde zijn A2-diploma elektriciteit. Hij werkt voor de Vlaamse Overheid in het facilitair bedrijf waar hij adjunct-beheerder is voor het technische beheer van gebouwen.

Vrije tijd

De meeste vrije tijd van Frank gaat op in vzw de Volkse kermis (met een hart voor wie anders is) en de Drieweg, een sociaal woonproject dat op dit moment gebouwd wordt aan de Kruisweg in Anzegem.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak