Antoon Vanhuyse viert zilveren jubileum als diaken in Rumbeke

Zilvern dianken Antoon Vanhuyse. (Foto AD) © (Foto AD)
Redactie KW

25 jaar geleden werd Antoon Vanhuyse op zaterdag 25 september 1993 in de Sint-Petrus en Pauluskerk in Rumbeke tot diaken gewijd, een meer dan voldoende reden voor een uitgebreide babbel met de zilveren diaken.

“Al op jeugdige leeftijd was ik via de parochieraad, de vormselcatechese en het jongerenkoor nauw betrokken bij het reilen en zeilen van het pastorale leven op mijn parochie Sint-Michiel. De opleiding tot bijzondere leermeester godsdienst aan het Hoger Diocesaan Godsdienst Instituut in Gent was een logische stap”, vertelt Antoon met veel enthousiasme. “Na die studies was ik ruim tien jaar godsdienstleraar aan de vrije basisscholen en gemeenteschool in Ardooie en Koolskamp.”

Het tweede Vaticaans concilie zette de deuren opnieuw wagenwijd open voor het permanent diaconaat. Het bisdom Brugge nam dat ter harte en stimuleerde op het einde van de jaren zestig het gewijde ambt van diaken. “Diaken worden was toen niet zo eenvoudig”, gaat Antoon verder. “Eerst waren er vier mogelijke, door het bisdom gescreende, kandidaat diakens nodig om te kunnen starten. Bij getrouwde koppels moest de partner volledig op dezelfde lijn zitten en waren ze verplicht om de theoretische opleiding van vier jaar integraal mee te volgen. De opleiding was bij momenten erg zwaar door de noodzakelijke zelfstudie.”

Dankwoordje

Op dit moment zijn er iets minder dan 100 diakens actief in ons bisdom. Ondertussen zijn er ook meer en meer geëngageerde leken die kiezen voor parochieassistent en pastoraal werker.

“Ik werd op zaterdag 23 september 1993 op onze parochie Sint-Petrus en Paulus tot diaken gewijd”, vertelt Antoon. “Geert Cornette was toen pastoor. Ik was tezelfdertijd stafmedewerker bij de dienst parochiepastoraal met als standplaats Licht & Ruimte. Halfweg 1999 was er de vacature van econoom aan het Grootseminarie in Brugge en na een intense selectieprocedure werd ik op 1 september 1999 tot coördinator-econoom benoemd.”

Op vandaag is het Grootseminarie het diocesaan vormingscentrum waar alle diocesane diensten gehuisvest zijn waar vele kleine en grote activiteiten, gaande van allerhande bezoeken, seminaries, tentoonstellingen, zoals tijdens de voorbije maanden de Triënnale met zo’n 55.000 bezoekers, worden georganiseerd.

“Daarnaast ben ik afgevaardigd bestuurder van de vzw Kontinenten, in 1970 opgericht door priester Omer Tanghe met als doel het verlenen van hulp aan ontwikkelingslanden. Momenteel steunen we 130 projecten”, legt Antoon uit.

“Vandaag ben ik lid van enkele raden van bestuur binnen Roeselare, onder andere de Scholengroep Sint-Michiel en wzc Vincenthove, wat mijn betrokkenheid met verschillende generaties onderstreept”, vult de diaken aan. “Als pastoor Loones me vraagt bij te springen, voor een preekbeurt, een doop- of huwelijksviering,… en mijn agenda laat het toe, doe ik dat met veel goesting.”

“Ik ben heel dankbaar dat mijn familie én de parochiegemeenschap afgelopen zondag naast de viering van één jaar pastorale eenheid H. Vincent ook aandacht heeft besteed aan mijn zilveren jubileum. Heel emotioneel was toen mijn twee kleinkinderen tijdens de viering een dankwoordje voor opa uitspraken”, besluit Antoon. (AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier