Anton Vandorpe: “Tegenwoordig kan je niet meer verdwijnen. Ze vinden je altijd”

Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Kurt Vandemaele trekt door de straten van Kortrijk en stelt aan de voorbijgangers één vraag: “Wie ziej gie?”. Een vraag die velen onder ons zo vaak zouden willen stellen. De antwoorden krijg je hier te zien in de videoreeks ‘De Kortrijkzaan’. Leer de mensen uit je buurt kennen. Maak kennis met Anton, de man die New Orleans naar Kortrijk bracht.

Anton Vandorpe is inmiddels 70. Dan heb je al een verleden. In dat verleden onder meer de Superior Dance Band, een Kortrijkse New Orleans band die traditionele jazz bracht.

Anton maakte bijna 35 jaar deel uit van de groep. Maar met de nieuwe vrouw in zijn leven, de Deense Tove Christensen, vertoeft hij tegenwoordig meer in het buitenland dan in zijn eigen Kortrijk. De gitaar heeft het verloren van de liefde. Niet dat er geen plaats meer is voor muziek in zijn leven. Het koppel doet aan cultuur, waar ze ook vertoeven, of het nu in Kortrijk, Italië, Zwitserland of New Orleans is.

Zich op één plek nestelen zit er niet in. Anton en Tove willen blijven bewegen. Dat hij daarbij zijn kinderen vaak moet achterlaten, dat is in tijden van digitale media geen probleem, legt Anton ons uit. “Je bent tegenwoordig altijd en overal bereikbaar. Gewoon verdwijnen, dat lukt niet meer.”