Anonieme inwoners lanceren online platform ‘Wuk met Ieper?’

© Getty Images
Redactie KW

Enkele Ieperlingen, die liever anoniem blijven, lanceerden onlangs de Facebookpagina ‘Wuk met Ieper?’ Daarop plaatsen ze elke week een tweetal Ieperse problemen, dossiers of ideeën, waarover gediscussieerd kan worden.

“Elke gemeenteraad wordt er gevraagd om meer inspraak van de bevolking, maar daar wordt eigenlijk door geen enkele partij echt naar geluisterd”, klinkt het bij de initiatiefnemers. “Vandaar dat we met enkele Ieperlingen dit platform opstarten om zoveel mogelijk Ieperlingen een stem te geven. De drempel tot inspraak moet lager in Groot-Ieper, zowel vandaag, morgen als na de verkiezingen. Het grootste probleem met veel burgerparticipatieprojecten of inspraakmomenten is dat mensen een avond in hun agenda moeten blokkeren of dat ze fysiek naar naar vergaderingen of wijkraden moeten afzakken. Inspraak kan ook anders in deze digitale tijden.”

De sterkte van ons platform is dat we op een apolitieke manier kunnen werken

“Op onze pagina horen we vooral meer meningen van jongeren. De sterkte van ons platform is dat we op een apolitieke manier kunnen werken en op een anonieme manier zonder vooroordelen een publiek kunnen opbouwen om zoveel mogelijk meningen samen te brengen. Zie ons project een beetje als Anonymous in Ieper op dit moment, waarbij we zonder voorwendsels proberen tegenwind te bieden aan een stad met te weinig burgerparticipatie en inspraak. We gaan op tijd en stond wel bekend maken wie er achter de pagina zit, maar op dit moment is dat te vroeg. Vooral omdat we de groep eerst nog wat willen laten denken, discussiëren en groeien.”

Discussiëren kan telkens tot het volgende item geplaatst wordt. “Het publiek kan ook zelf ideeën aanbrengen. Ze kunnen ons bereiken via wukmetieper@gmail.com of de hashtags #WukmetIeper, #WukIeper en #Wuk18!. We willen de politici wakker schudden voor de verkiezingen van volgend jaar, maar we willen ze vooral wakker houden na de verkiezingen. ‘Wuk met Ieper?’ is een blijvend platform dat ook beslissingen na 2018 in vraag zal stellen.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier