Anne Demeulemeester: “Fotografie is een spel van licht en schaduw”

Anne Demeulemeester legt graag de natuur vast in poëtisch fotowerk. (Foto DJW)
Redactie KW

Met de recentste expositie van eigen werk in De Scheve Schuur heeft Anne Demeulemeester alvast heel wat bezoekers bereikt die gefascineerd waren door haar foto’s. Ver hoefde ze niet te zoeken naar inspiratie: Anne maakte de foto’s in haar eigen tuin.

De tentoonstelling illustreerde vooral dat wat begon als een aangename hobby intussen uitgroeide tot een passie voor zien, kijken en vastleggen op beeld. Als je de resultaten bekijkt, krijg je de indruk dat iemand aan het werk is die al tientallen jaren vertrouwd is met het medium fotografie. Toch gaat het over een passie van nog geen tien jaar. “Voor mijn hobby schafte ik mij een eerste spiegelreflexfototoestel met zoom aan. En ik ging lessen volgen aan het Vrij Technisch Instituut in Waregem waar het Centrum voor Volwassenenonderwijs is ondergebracht. Dat was in 2011”, vertelt Anne Demeulemeester. “Ik had een uitstekende lesgeefster die mij heel veel heeft bijgebracht. Alles van de basiskennis en veel tips om bijvoorbeeld persoonlijke foto’s te maken kreeg ik mee. Je moet daarvoor wel goed materiaal hebben. De rest doe je wel zelf.”

“Je moet geduld oefenen en precies op het juiste moment afdrukken”

“Belangrijk is dat je goed om je heen moet kijken en daarbij je fototoestel op doeltreffende wijze gebruikt om vast te leggen wat je ziet. Fotografie is een spel van licht en schaduw. Dat je moet beheersen wil je resultaten halen. Zelf ben ik vooral gefascineerd door lichtinval. Ook belangrijk: je moet geduld oefenen en precies afdrukken op het juiste moment.”

Microkosmos

Dat Anne Demeulemeester in de voorbije jaren zeker goede resultaten kan voorleggen, bewijzen de tientallen ingekaderde foto’s die ze selecteerde voor haar tentoonstellingen. De expo’s gingen de voorbije jaren al over mensen die af te rekenen hebben met tumoren, over mantelzorgers, over vrouwen geconfronteerd met kanker. Annes laatste tentoonstellingen in januari had de natuur als centraal thema. De natuur, zoals je die kan zien en ervaren in de tuin, langs wandelpaden, in het bos. Indringende plaatjes zijn het, vooral een fascinerende microkosmos van bloemen, planten, bladeren. Op zich vormen ze allemaal miniatuurgedichtjes, poëzie waarvan water in trage regen afrolt.

“Ik hou van de natuur, van wandelingen doorheen groen, paden en dergelijke meer. Ik heb dan mijn fototoestel bij me en druk af bij wat me treft, wat me bevalt. Daarnaast hou ik ook graag van portretten van mensen”, legt ze uit. “Mijn favoriete fotograaf? Zonder twijfel Stephan Vanfleteren. De karakterkoppen die hij levert, die tonen van zwart-grijs-wit, de schaduwen, het licht: het is er allemaal en hij toont het ook allemaal. Dat is kunst.”

(DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier