Anja Vandenbroucke: “Ik ben kankerpatiënt… Et alors?”

Anja Vandebroucke: "Een soort lokale 'Make-A-Wish', daar bouwen wij aan mee." © Davy Coghe
Redactie KW

Na drie volle zalen in cc De Grote Post in Oostende gaat de succesvolle theaterproductie ‘Ik ben kankerpatiënt. Et Alors?’ op tournee. Volgend voorjaar komt de groep ook naar cc De Valkaart in Oostkamp. Een van de negen spelers is Anja Vandenbroucke uit Hertsberge. In 2015 werd bij haar lymfeklierkanker in de hals vastgesteld. “Als patiënt getuigen we over de ziekte maar ook over hoe kanker ons heeft gebracht waar we nu staan en hoe het voelt om in ‘extra time’ te leven…”

Het gezondheidscentrum De Koninklijke Villa in Oostende waar het idee werd uitgewerkt, is niet alleen een zorghotel, maar ook een revalidatiecentrum. Onder begeleiding van een gespecialiseerd medisch en paramedisch team worden zorgprogramma’s zoals de oncologische revalidatie uitgewerkt.

Vanuit het revalidatiecentrum broedde het idee om een theaterproductie op te zetten rond kanker. Ex-kankerpatiënte Ilse Avereyn uit Bredene droomde ervan om de getuigenissen van mensen die met de ziekte te maken kregen, over te brengen naar een groter publiek. Tom Decraecke, coördinator van De Koninlijke Villa: “Dokters noemen kanker ondertussen een chronische ziekte. Voor patiënten en hun omgeving is het echter een ingrijpend gebeuren. Leven is nooit meer hetzelfde, zelfs na genezing. In deze theatervoorstelling waarin patiënten zelf het woord nemen, getuigen ze over de ziekte maar ook over het leven. Met een glimlach en een streepje muziek. Alle thema’s komen aan bod: de haat-liefdeverhouding met hun pruik, de impact op hun relatie(s), hun warm en soms minder warm contact met zorgverleners, maar vooral over hoe kanker hen heeft gebracht waar ze nu staan en hoe het voelt om in extra time te leven.”

Eigen verhaal

“Ik had wel enkele bedenkingen toen men vroeg of ik wilde meespelen”; vertelt Anja Vandenbroucke die voor Adecco Brugge werkt. “Een stuk over kanker, als je er zelf mee te maken hebt? Ik leerde echter een toffe groep kennen die enthousiast naar de première toe leefde. We getuigden met onze eigen woorden. Elk kwam met een eigen verhaal. Ik bracht zo een brief die mijn collega’s naar mij hadden geschreven net voordat ik terug moest beginnen werken. Het waren heel emotionele dagen. Slechts één iemand haakte af omdat het iets te veel werd.”

Ondertussen legde Anja zelf een hele weg af. “In augustus 2015 werd bij mij lymfeklierkanker in de hals vastgesteld die uitzaaide naar de lymfeklieren rond de longen. Bij het horen van die boodschap kom je in een rollercoaster van emoties terecht. Uiteraard verandert dat je hele leven. Ik ben kritischer geworden in wat ik doe. Ik doe enkel de dingen waaruit ik positieve energie haal. Ik probeer enkel nog met positieve mensen om te gaan of toch mensen waar ik energie door krijg. Ik ben altijd enthousiast gebleven. Dat heeft me ook de nodige kracht gegeven. Het heeft geen zin om bij de pakken te blijven zitten. In december 2015 ben ik met chemotherapie begonnen, één dag om de drie weken. Daarna moest ik om de vier maanden op controle om de waarden te controleren en dit nu nog steeds.”

Ook voor echtgenoot Stijn Van der Spiegel, aankoper bij Durabrik, is het uiteraard niet altijd makkelijk: “Die onzekerheid knaagt wel. Je kunt moeilijk iets plannen naar de verre toekomst toe. Ondertussen zijn we drie jaar verder en leer je toch opnieuw toekomstplannen maken.”

Wensdroom

“Na drie succesvolle voorstellingen in Oostende is het de bedoeling dat we nog op andere plaatsen kunnen getuigen. Als alle kosten in mindering zijn gebracht, dan blijft er van de uitkoopsom van de theaterproductie nog een klein bedrag over”, gaat Anja verder. “Dat bedrag zal gebruikt worden om mensen met kanker kansen te geven om hun ziekteproces te overstijgen. In De Koninklijke Villa is er een wand beschikbaar waarop iedereen die er verblijft, een wensdroom kan noteren. Het is de bedoeling dat onze spelersgroep er regelmatig langskomt om er dromen uit te kiezen die we mee kunnen helpen realiseren. Een soort lokale ‘Make-A-Wish’ dus, waar wij mee aan bouwen. De droom van Ilse om een theaterstuk rond haar kankerverhaal te maken, leidde tot het mooie resultaat van ‘Ik ben kankerpatiënt.. Et alors?'”

“Het theaterstuk is een uniek pareltje dat we koesteren. Het maakt kanker bespreekbaar. Voor professionals is het een uniek stukje vorming en voor de man met de pet is het een eyeopener. We willen met dit project mensen kracht geven om te groeien. Een proces van ziek zijn, van lijden, maar evengoed van genezing. We geloven in de therapeutische kracht om mensen samen hun verhaal te laten vertellen. Dank aan burgemeester Jan de Keyser en cultuurbeleidscoördinator Gert Steevens voor de kans die we krijgen om het ook in mijn eigen gemeente te kunnen brengen. Volgend jaar op 21 maart 2020 staan we op de planken in cc De Valkaart. Een (diep)zinnig gebeuren. Maar zeker de moeite waard. We maken er een warm moment van.” (PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier