Angelique De Backer over haar strijd tegen de kilo’s: “Pascale Naessens? Te speciaal als tv-kok”

Angelique De Backer. (foto HDV)
Redactie KW

De feestdagen zijn voorbij en de nieuwjaarsrecepties een eind gevorderd. Mogelijk heb je al goede voornemens om die overtollige kilo’s weer kwijt te spelen. Angelique De Backer (39) weet hoe dat moet. Ze verloor de voorbije twee jaar ruim 17 kilo dankzij WW Waregem, tot voor kort bekend als Weight Watchers. Een inspirerend verhaal in de strijd tegen het overgewicht.

Aan niets is bij Angelique De Backer uit Vichte te zien dat ze enkele jaren geleden nog zwaarlijvig was. Ze is best wel trots dat ze er in geslaagd is het figuur te krijgen waarbij ze zich nu goed voelt. “Ik meet 1,64 m en weeg nu 68 kg. Daarmee heb ik een BMI (Body Mass Index, red.) van rond de 24 en daar ben ik tevreden mee. Uiteindelijk heb ik ook drie kinderen op de wereld gezet.”

“Ik blijf in beweging en ga vaak wandelen met mijn man of vriendinnen”

De dagen van overmatig schransen liggen achter ons. Heb jij toen gelet op wat je at?

Angelique De Backer: “Ik heb de hele kerstperiode lang de regels overtreden (lacht). Er waren overal hapjes en daar blijf ik anders af. Ik heb gourmetbuffet gegeten met frietjes. Er kwam op enkele gelegenheden ijs op tafel en kerstavond hebben we afgesloten met een kerststronk op basis van crême au beurre. Mijn ouders hadden er op kerstavond wel voor gezorgd dat er een wat lichter hoofdgerecht was op basis van kip, groenten en kleine aardappelblokjes. Het gevolg was in elk geval dat ik na de kerstvakantie twee en een halve kilogram was bijgekomen.”

Je bent niet alleen. Velen leveren nu het gevecht tegen de kilo’s. Jij bent ervaringsdeskundige. Hoe pakken de mensen dat het best aan?

“Eerst en vooral moet je voor jezelf hebben uitgemaakt dat je opnieuw gezonder wil leven. Ik heb verschillende eetgewoontes van in de vakantie weer veranderd. Zo eet ik ‘s morgens opnieuw havermout in de plaats van croissants of broodjes. Een andere grote verandering is dat ik minder gefrituurd voedsel naar binnen werk. Bovendien grijp ik zeker ‘s avonds opnieuw terug naar gezonde snacks, zoals rauwkost met een beetje brood. Evenmin onbelangrijk, maar na het avondeten probeer ik van de chips te blijven als we tv kijken. Aan de andere kant overdrijf ik ook niet. Je moet het toch kunnen volhouden. Zo mogen er op zaterdag of zondag al eens opnieuw frietjes op tafel komen of een stukje taart als dessert. Maar dan is het wel het één of het andere.”

Is de kerstperiode het enige moment dat je nog eens de teugels laat vieren?

“Neen, als we in de zomer een week of twee op reis gaan, laat ik mijn gezonde eetgewoonten schieten. We hadden vorige zomer een all-in vakantie geboekt naar Spanje en dat betekende lekker eten natuurlijk. Dat moet kunnen vind ik. Nadien volg ik opnieuw trouw mijn gezonde manier van eten. Thuis waren de kilo’s er relatief snel weer af.”

Is het verschil groot met hoe je vroeger leefde?

“Toch wel hoor. De grootste fout die ik vroeger maakte, was dat ik de hele dag door allerlei lekkernijen naar binnen werkte, zoals koeken of chocolade. Mochten die appels nu eens beter smaken, had ik zeker nooit met overgewicht geworsteld (lacht).”

Je bent 17 kilo afgevallen dankzij de cursus bij WW in Waregem. Ben je nu gestopt met die sessies?

“Neen, ik ga door. Het voelt goed aan als je met een groep mensen eenzelfde doel voor ogen hebt. Bovendien blijft het makkelijker om je gewicht onder controle te houden, zeker met zo’n motiverende coach als Sofie De Volder. Ze helpt iemand met een dipje er zo weer bovenop, stuurt al eens een bemoedigend mailtje en heeft altijd handige tips in petto.”

Weight Watchers heet nu WW en legt meer nadruk op wellness. Doe jij ook aan sport om je gewicht op peil te houden?

“Ik probeer dat toch te doen. Ik ga vaak wandelen met mijn man Stijn of met vriendinnen. Ik streef ernaar om driemaal per week vijf kilometer te stappen hier in Vichte, maar dat lukt niet altijd. In het weekend maken Stijn en ik grotere wandelingen, soms met de kinderen mee.”

Tot slot, wie van de tv-koks weet jou te inspireren?

“Dat is in de eerste plaats toch Sandra Bekkari, wiens gerechten net dat tikkeltje anders zijn. Enige probleem is dat de kinderen het niet zo lusten. Pascale Naessens vind ik dan weer te speciaal.” (Freddy Vermoere)

Sessies van WW Waregem vinden wekelijks plaats op donderdag in zaal de Ark Zuiderlaan 44, Waregem. Info: www.ww.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier