Andy De Wilde scoort met zelfgebouwd stadion

Sylvie Degheldere (sportverantwoordelijke Mivalti), Jan Baecke (atelierverantwoordelijke Ateljee 44), Stefaan Van Hulle (bestuurslid Mivalti), Andy De Wilde en Lies Windels (atelierverantwoordelijke Ateljee 44). © Foto VV
Redactie KW

Andy De Wilde (32) bouwde eigenhandig een voetbalstadion op schaal en doopte het ‘A Toro’. Aan zijn kunstwerk werkte hij anderhalf jaar in Ateljee44 van Mivalti.

Andy De Wilde is bewoner van huis 52 in de Stationsstraat. Centrum voor mensen met een beperking Mivalti maakte van dat gebouw met opvallende trap een thuis voor acht bewoners. Andy is creatief en vertoeft vaak in het artistieke atelier van Mivalti dat Ateljee 44 heet. “Andy interesseert zich in architectuur en gebouwen”, vertelt coördinator Leen Verkinderen. “Hij maakt eigenzinnige replica’s. Hij verwonderde ons in 2016 met een maquette van het treinstation Guillemins van Luik.”

Gedetailleerd

Gepassioneerd door voetbal speelt Andy zelf bij voetbalploeg De Scheneschoppers. “Anderhalf jaar geleden opperde hij het idee om een voetbalstadion na te bouwen. Hij vroeg naar een grote en stevige grondplaat. Het werk is bijna twee meter op vier en is uitzonderlijk gedetailleerd uitgewerkt.”

De maquette kreeg de naam ‘A Toro’. “Andy zocht foto’s in kranten en speurde naar passende materialen. De tribunezitjes zijn gemaakt van lipjes van frisdrankblikjes. Andy kreeg dit schooljaar hulp van het vijfde leerjaar uit de freinetschool Het Reuzenhuis. Op dinsdagnamiddag, soms ook op woensdag- of donderdagnamiddag, kwamen de leerlingen begeesterd helpen om onder andere de ontelbare zitjes te plooien en vast te lijmen. Andy stond open voor hun ideeën en zo kwam een hechte samenwerking tot stand.”

Op de plechtige opening die plaatsvond in Het Reuzenhuis waren veel fans aanwezig. Het lerarenkorps en de leerlingen van de school, bewoners van Mivalti en van het woonzorgcentrum Deken Darras lieten zich verrassen door het prachtige op schaal gemaakte stadion.

Brief en t-shirt

Nietsvermoedend mocht Andy een verrassing van formaat in ontvangst nemen. Lid van de raad van bestuur van Mivalti, Stefaan Van Hulle, verontschuldigde Club Brugge-kapitein Ruud Vormer. Echter mocht hij een gesigneerd shirt overhandigen en een persoonlijke brief van Ruud aan Andy voorlezen. Andy was bijzonder ontroerd.

‘A Toro’ is tot woensdag 27 juni te bezichtigen in Het Reuzenhuis, Gruuthusestraat 90 in Tielt, van maandag tot vrijdag van 10 tot 15 uur en op woensdag van 10 tot 12 uur. (Vicky Van Compernolle)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier