André Vanneste viert 50-jarig priesterjubileum in Emelgemse Sint-Pieterskerk

We zien links Magda Vanderheere, teamlid Emelgem, vooraan zittend E.P. Germain Depraetere en vlnr. E.H. Bjorge Galle, E.H. Robert Driessens, deken Herman Lecluyse, jubilaris E.H. André Vanneste, E.H. Willy Bonte en E.H. Marc Van Eennoo. (Foto LDB) © (Foto LDB)
Redactie KW

De pastoor van de Emelgemse Sint-Pietersparochie André Vanneste vierde zijn gouden priesterjubileum met een mis met zes concelebranten.

Het waren Izegems deken Herman Lecluyse, priesters Robert Driessens en Marc Van Eenoo uit Kortrijk, Germain Depraetere (pater kapucijn en voormalige missionaris in Congo), priester Bjorge Galle, leraar aan het VTI in Oostende en voormalig pastoor van Lendelede Willy Bonte die de viering op zondag 15 juli mee gestalte gaven. Opmerkelijke aanwezige was ook zuster Jeanne Devos, die in Mombai (India) actief is in het verdedigen van de rechten van de vrouwen. De dienst werd opgeluisterd door het Roeselaarse koor Gaudeamus Igitur onder leiding van Joost Vanbrussel.

“Mijn priesterwijding dateert van 5 juli 1968 in de Sint-Petrus en Pauluskerk in Rumbeke”, steekt pastoor André Vanneste van wal. “Op 17 augustus van dat jaar werd ik benoemd tot medepastoor op de Sint-Eligiusparochie in Moen. 18 jaar later werd ik overgeplaatst naar Emelgem waar ik nog eens zes jaar later het ambt van pastoor toegewezen kreeg. Op 21 september zal ik 77 jaar worden en eind oktober ga ik dan met pensioen. Normaal gaat een pastoor op 75 jaar met pensioen, ik wilde verder dienst doen om mijn gouden jubileum als actieve priester te kunnen meemaken.”

Schoolbestuur

André heeft zich buiten de kerk ook heel verdienstelijk gemaakt. Hij was voorzitter van het schoolbestuur Emelgem en later van Klei dat opgegaan is in Opvoeding en Onderwijs, onder leiding van Geert Feys. Intussen is het Prizma met Rudy Maes.

“Ik was ook proost van Femma, KWB, Landelijke Gilde, Chiro en KVLV. In mijn Sint-Pieterskerk zijn er in één weekend nog vier missen, één op zaterdag en drie op zondag, die worden altijd druk bijgewoond. De avondmis op zondag om 18 uur spreekt nog het meest de jongeren aan. Met de teamleden van het parochieteam werk ik prima samen: Magda Vanderheere, Kristien Allary en Luc Ghekiere vormen een hechte ploeg.”

Windmolens

“Ik heb nog altijd projecten lopen in Zuid-India. In samenwerking met wijlen bisschop Leon Pharmaray in Nagercoil (Tamil Nadu). We hebben er twee windmolens en een technische school opgericht. Ik was al 12 keer in India waarvan enkele keren bij zuster Jeanne Devos in Mombai.”

“Na mijn pensionering blijf ik in de pastorie op het Emelgemseplein wonen”, gaat de pastoor verder. “De gewezen pastoor van Lendelede, Willy Bonte, vroeg mij om één keer per maand nog de mis te doen in de Sint-Blasiuskerk in Lendelede en daar ook geregeld de misviering te verzorgen in het woon- en zorgcentrum Aksent aan de Izegemstraat.” (LDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier