André uit Rumbeke is de oudste actieve vinkenier van het land

"Ik ben blij dat ik deze volkssport op mijn leeftijd nog kan beoefenen", vertelt André Dejonckheere. (foto SB) © (foto SB)
Redactie KW

André Dejonckheere uit de Vijfwegenstraat in Rumbeke is de oudste nog actieve vinkenier van het land. Geboren op de laatste dag van 1925 is de nu 93-jarige André een kwieke verschijning, bijzonder helder van geest en een vlotte babbelaar.

“Van jongs af aan was ik geïnteresseerd in alles wat met vogels te maken heeft, voornamelijk in het kweken ervan”, begint André Dejonckheere te vertellen.

“Ik was, al zeg ik zelf, een gerenommeerd kweker van grote en kleine parkieten en dwergpapegaaien. Ik nam deel aan verschillende vogeltentoonstellingen en won er tal van prijzen. Toen de parkietenkweek een beetje over zijn hoogtepunt heen was, ben ik begonnen met het kweken van kanaries. Ik heb dat gedaan tot mijn vrouw Jacqueline in 1998 ernstig ziek en hulpbehoevend werd. Tien jaar lang heb ik haar thuis, bijgestaan door thuisverpleging en huishoudhulp, verzorgd. Begin 2008 is ze overleden.”

kampioenschap

De combinatie van de verzorging van zijn vrouw en het kweken van kanarievogels was niet langer houdbaar.

“Ik heb van de ene op de andere dag al mijn kanaries van de hand gedaan. Dat was een erg moeilijke beslissing. Tussendoor was ik ook een fervente vinkenier, kweker en speler. Ik was 42 jaar bestuurslid van de Koninklijke Maatschappij De Victorie Vink. Na een meningsverschil ben ik overgestapt naar de De Molenzangers met als lokaal café De Voetballist, vooraan in de Vijfwegenstraat”, vertelt André Dejonckheere gedreven verder.

Maatschappij De Molenzangers organiseert op zondag 19 mei het kampioenschap van Roeselare, waarop een 70-tal vinkeniers met hun beste zangvinken wordt verwacht.

Een vink fluit immers niet, maar zingt. Een liedje is geldig als het begint met een voorzang en eindigt op het kenmerkende suskewiet. Met suskewiet op het einde is het een geldige zang of slag en mag op de zwarte telregel met een wit krijtstreepje aangetekend worden. Men noteert tijdens een vinkenzetting de liedjes van de collega-vinkenier hetzij links, hetzij rechts.

houten telstok

“Het aantal opgetekende streepjes bepaalt de rangschikking. Zangkeurders zien toe dat alles correct verloopt. Op één zwartgeverfde houten telstok kunnen maximum 800 streepjes, maar dat halen in één uur is bijna onmogelijk. Toch heb ik één keer 802 liedjes op één zetting laten noteren. Mijn hoogste getal in 2018 was 600 liedjes. Elk weekend en op vele weekdagen zijn er tijdens het seizoen over te lande zettingen. Het is en blijft een echte, eeuwenoude Vlaamse volkssport, pure liefhebberij. De winnaar van een zetting krijgt een bescheiden geldprijsje en/of een prijsje in natura. Het nieuwe seizoen begint op 1 april en loopt tot eind augustus. Vorig seizoen heb ik aan 53 zettingen meegedaan en ik ben slechts vijf keer zonder prijs naar huis teruggekeerd”, zegt een trotse André Dejonckheere nog.

Ik ben er met mijn drie speelvogels helemaal klaar voor

De Algemene Vinkeniers Bond (A. Vi. Bo) zorgt voor degelijke ondersteuning van de verschillende vinkenmaatschappijen, ook van de nog vijf bestaande in Groot-Roeselare. De meeste maatschappijen zijn koninklijk en hebben mooie namen zoals Elk zijn Recht, Recht en Eerlijk, De kasteelvink, Arm maar Eerlijk, De lustige Vinkeniers.

mooi tijdverdrijf

“Met pijn in het hart zie ik dat de vinkensport er jaar na jaar op achteruitgaat. Er is te weinig aangroei van jonge vinkeniers”, aldus André, die ook geen beterschap ziet.

“Ik ben blij dat ik deze mooie volkssport op mijn hoge leeftijd nog kan beoefenen. Ik rijd nog zelfstandig met de wagen naar de zettingen. Zo kom ik nog onder mensen. We drinken samen een koffie of een glas bier. Kortom, een mooi tijdverdrijf en een leuke hobby. We staan aan de vooravond van een nieuw seizoen. Ik ben er met mijn drie speelvogels helemaal klaar voor”, besluit André met de glimlach. (AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier