An-Sofie Carly: “Bodybuilding alleen voor mannen? Ik ben vrouwelijk, supervrouwelijk!”

An-Sofie Carly: "Simpel, als ik ergens voor ga, doe ik dat voor de volle 100 procent. Ik wil mij doel bereiken." © Jurgen Behaeghel

An-Sofie Carly traint tot zes keer per week om in december te kunnen schitteren op de SAP-cup, een krachtsportspektakel voor bodybuilders. “Ik heb mij echt waar nog nooit zo gevoeld in mijn vel, zowel fysiek als mentaal. Jammer genoeg rusten nog veel vooroordelen op bodybuilding. Het is nochtans niet ongezond en het is al zeker niet enkel een sport voor mannen”, is An-Sofie strijdvaardig.

An-Sofie Carly (27) woont in Sint-Andries en baat sinds augustus 2015 het schoonheidsinstituut Esthetiek An-Sofie uit langs de Kerkeweg in Snellegem. In 2016 dong ze mee naar het kroontje van Miss Wellness Beauty en werd ze eerste eredame. Vandaag werkt de schoonheidsspecialiste toe naar een nieuwe uitdaging: de SAP-cup waarbij SAP staat voor strength and physique een krachtspektakel dat dit jaar plaats heeft op 8 en 9 december in Nederland. “Toen ik deelnam aan Miss Wellness Beauty wou ik iets doen aan mijn uiterlijk. Logisch toch als je op een podium moet verschijnen voor 500 mensen?!”, lacht An-Sofie.

“Ik moet er wel nog bij vertellen dat ik vroeger, voor ik met mijn zaak begon, als vertegenwoordigster werkte. Ik werkte lange dagen, was heel veel de baan op en leefde vooral op snacks. En wie moe is, zoekt zijn heil nog meer in ongezonde snacks en suiker. Ik zat met andere woorden in een vicieuze cirkel en kwam 10 à 15 kilo bij op twee jaar tijd. Om af te vallen ging ik naar de fitness en deed ik vooral aan cardio.”

“Eind vorig jaar ging ik met een trainingsmaat van Strength House, de fitnesszaak in Bredene waar ik sport, kijken naar de SAP-cup. Ik had nochtans gezworen om nooit mee te doe aan een wedstrijd, maar toen ik dat zag, dacht ik: dat wil ik ook!

Weinig steun

Ondertussen traint An-Sofie sinds december vorig jaar naar haar doel toe. “Ik voel me soms weinig gesteund in mijn keuze om aan bodybuilding te doen, maar in de gym steunen we mekaar enorm, moedigen we elkaar aan en geven we complimenten. We worden er ook zeer goed omringd en gecoacht.”

“Ik voel me soms weinig gesteund in mijn keuze om aan bodybuilding doen. Mensen denken dat je wel steroïden móét nemen als je aan bodybuilding doet”

“Sinds ik ben beginnen te trainen, heb ik me, echt waar, nog nooit zo goed gevoeld in mijn vel. Zowel op fysiek als mentaal vlak. Mensen denken dat bodybuilding een sport is voor mannen, dat het ongezond is en dat je wel steroïden moet nemen als je aan bodybuilding doet. Maar ik kan je één iets zeggen: dat spul komt nooit in mijn lijf! En ik zal er nu en nooit niet als een mannelijke bodybuilder uitzien. Ik ben vrouwelijk, supervrouwelijk zelfs en ik zal dat ook blijven. Alleen zal ik goed gespierd zijn!”

Bodybuilding is topsport en andere topsporters leven ook volgens trainings- en voedingsschema’s. Bij ons is dat niet anders.”

Nog nooit zo gelukkig

“Waar ik de kracht en doorzetting haal om mij zo toe te leggen op mijn nieuwe levensstijl? Simpel, als ik ergens voor ga, doe ik dat voor de volle 100 procent. Ik wil mij doel bereiken. En dat is geen podiumplaats op de SAP-cup, al wil ik er natuurlijk wel staan in de beste versie van mezelf. Maar nog meer dan dat maakt bodybuilding mij mentaal sterker.”

“Fysiek heb ik een enorm hoge pijngrens, maar ik heb al veel meegemaakt in mijn leven waardoor ik me mentaal niet altijd even sterk voelde. Ik liet mijn geluk vroeger altijd afhangen van iemand anders, nu besef ik dat ík het ben die het moet doen. Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest in mijn leven en dat komt voor het eerst door mezelf, niet door iemand anders.”

Innerlijke rust

En het moet gezegd, An-Sofie straalt ook echt rust uit. “Ik ben blij dat het opvalt, want ik voel me echt zo veel rustiger dan vroeger. De dramaqueen is verdwenen”, lacht ze. “Ik ben een chille geworden. En tegelijkertijd heb ik me nog nooit zo energiek gevoeld. Ik heb eindelijk de rust gevonden die ik zocht. En ja, ik heb soms wel nog eens zin in een snack of een vettige hap, maar dat valt echt goed mee.”

“Bodybuilding is een kwestie van doorzetting, dus ook het volgen van je voedingsschema. En als ik al eens cheat, dan laat ik dat weten aan mijn coaches. Dat is de afspraak. Het is ook belangrijk dat ik dat laat weten, omdat de schema’s die ik volg niet lukraak zijn opgesteld, daar zitten wetenschappelijke berekeningen achter.”

“Ik vind het jammer dat ik mezelf te veel moet verdedigen omdat ik aan bodybuilding doen ‘neen, ik ga niet met je armworstelen, neen ik wil je niet opheffen’. Ik hoop gewoon dat mijn nieuwe levensstijl mensen kan inspireren om gezonder te leven en dat ik enkele taboes kan doorbreken.”