Amper daklozen in Westhoek

© BELGA
Jeroen Laseure

In onze regio is er geen permanente nachtopvang voorzien voor daklozen, maar dat betekent niet dat wie zonder huis valt, in de kou blijft staan. Zeventien gemeenten in de Westhoek hebben een akkoord om daklozen opvang aan te bieden in Alveringem.

Dit artikel maakt deel uit van ons Dossier daklozen in West-Vlaanderen.

“In Ieper stellen we vast dat er de laatste jaren een kleine aangroei is van mensen die dakloos worden of zijn”, vertelt OCMW-voorzitter Marieke Cloet. “Vijf jaar geleden hadden we sporadisch eens een dakloze in Ieper, maar de laatste jaren is hun aantal licht aan het stijgen. En niet tijdens één bepaalde periode, maar het hele jaar door. Dakloosheid is het grootst in de groep van mensen die hun huur niet betalen. Meer en meer mensen spenderen hun centen aan andere zaken dan aan huur, water, gas en elektriciteit waardoor ze schulden krijgen die tot een uithuiszetting leiden. De eigenaars zetten die mensen op straat met een gerechtelijke uithuiszetting en soms hebben ze geen alternatief.” Isabel Lebbe, Poperings OCMW-voorzitter, pikt in: “Als OCMW worden we op de hoogte gebracht van een uithuiszetting. We sturen deze mensen dan een brief met een uitnodiging om langs te komen op de sociale dienst zodat we kunnen kijken wat we voor hen kunnen doen. Lang niet iedereen gaat in op deze uitnodiging. Sommigen vinden wel een oplossing, maar ook wij stellen vast dat er meer uithuiszettingen zijn.”

Alveringem

Ook ziekte, een echtscheiding of een verblijf in de gevangenis kunnen leiden tot dakloosheid. Marieke Cloet: “Soms treffen we illegale mensen van vreemde origine aan in de stad, maar dit zijn meestal mensen die geen asiel wensen aan te vragen en op doorreis zijn, richting Engeland. Zij verdwijnen ook weer heel snel in de anonimiteit. Voor daklozen vinden we meestal snel een oplossing met behulp van familie, de mannen- en vrouwenopvang van het CAW, onze eigen doorgangswoningen en vooral door de samenwerking met het OCMW van Alveringem.” Dat laatste is een antwoord dat bij alle gemeenten in de Westhoek terugkomt. Liefst 17 gemeenten hebben een protocolakkoord met Alveringem om daklozen opvang te bieden in het vroegere woonzorgcentrum De Clep, dat de naam De Passage meekreeg. In het kenmerkende gebouw langs de N8 tussen Ieper en Veurne zijn er tien kamers voorzien waar daklozen gebruik van kunnen maken. Mensen kunnen er blijven – dag en nacht – tot het OCMW een oplossing gevonden heeft. Een permanente nachtopvang is er niet in de andere gemeenten. “Wij hebben wel een crisisopvang is samenwerking met een aantal instellingen”, geeft Marieke Cloet aan. “Als we ‘s nachts iemand aantreffen, staat er altijd een bed en een ontbijt klaar om hem of haar op te vangen. De eerste werkdag erna zoeken onze maatschappelijke werkers samen met de daklozen naar een oplossing.”

Liefst 17 gemeenten hebben een akkoord met Alveringem om daklozen opvang te bieden in De Passage

Crisisopvang

Ook crisisopvang komt bij elke gemeente terug. “Onze crisisopvang is een tijdelijke structurele opvang van vier tot acht maanden“, vertelt OCMW-secretaris Nele Vanderhaeghe van Vleteren. “Voor langere crisisopvang hebben we voor een gezin onze eigen doorgangswoning, kunnen we alleenstaanden doorverwijzen naar Alveringem en hebben we nog het crisisnetwerk van Arro Ieper voor nachtopvang.” Die nachtopvang kan onder meer meer in Poperinge. “Huize Proventier staat in voor residentiële crisisopvang”, aldus Isabel Lebbe. “Vorig jaar heeft het crisisnetwerk vier keer een beroep gedaan op ons.” Dat beaamt ook Maria Vander Meiren, OCMW-voorzitter in Zonnebeke. “Als een dakloze wordt aangetroffen in een gemeente op het ogenblik dat het OCMW niet open is – bijvoorbeeld in het weekend – komt het crisisnetwerk in actie. Dat gebeurt ook als er geen crisiswoningen meer vrij zijn. Er zal dus altijd opvang voorzien worden. Met het crisisnetwerk kijken we voor een eerste, korte opvang en daarna neemt het OCMW het verder over om te kijken naar een meer duurzame oplossing.”