Amerikaanse legerhelikopters 'geland' in Zeebrugge

30/01/19 om 13:33 - Bijgewerkt om 13:32

Meer dan 84 helikopters van de Amerikaanse luchtmacht zijn woensdagmorgen per schip aangekomen in Zeebrugge. Een ploeg van bijna 200 militairen is druk bezig om de helikopters weer vliegklaar te maken.

Amerikaanse legerhelikopters 'geland' in Zeebrugge

© Tom

De helikopters zijn verschillende types gaande van de gevechtshelikopter AH-64 Apache, tot de transporthelikopter met dubbel rotor CH-47 Chinook en de kleinere transport- en medische evacuatiehelikopters UH-60L en M Blackhawk.

De komende dagen mogen omwonenden wat extra vliegactiviteit verwachten. Tot en met zaterdag worden de helikopters in kleine formaties overgevlogen. Vanuit Zeebrugge vliegen de helikopters van de First Combat Aviation Brigade, 1st Infantry Division uit Fort Riley in Kansas naar de vliegbasis van Chièvres (tussen Bergen en Ath, nabij Pairi Daiza). Vandaar gaan ze naar Duitsland om verder te vliegen naar Oost-Europa.

Amerikaanse legerhelikopters 'geland' in Zeebrugge

© Tom

Operatie Atlantic Resolve is een Amerikaanse aangelegenheid die startte in 2016. Ze versterkt de Amerikaanse aanwezigheid in het oosten van Europa en moet Rusland ervan weerhouden om met de VS geallieerde landen binnen te vallen. Dit bleek niet overbodig, nadat de Russen het Oekraïense deel van de Krim in de lente van 2014 annexeerden. (TB)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!