Amerikaanse kleindochter van wielrenner Gerard Debaets op bezoek in Heule

Terry Debaets in de Izegemsestraat in Heule-Watermolen bij het huis waar haar grootvader-wielrenner Gerard Debaets 120 jaar geleden geboren werd. © © NOM
Redactie KW

Het was een ontroerend moment voor de Amerikaanse Terry Debaets toen zij donderdag in Heule bij het straatnaambord ‘Gerard Debaetsstraat’ stond. De nieuwe zijstraat van de Molenstraat is vernoemd naar haar grootvader, de wielrenner die twee keer de Ronde van Vlaanderen won. Terry is de dochter van Gerard Debaets jr. en maakte voor het eerst een trip naar Europa. “Ik moest de plaatsen zien waar mijn grootvader geleefd heeft”, zei ze.

Vier jaar geleden mocht Heule zich ‘Dorp van de Ronde’ noemen. Dat jaar was het 90 jaar geleden dat geboren Heulenaar Gerard Debaets zijn eerste Ronde van Vlaanderen won. In 1927 zou hij dat nog eens overdoen. In 1925 was hij ook kampioen van België geworden. Hij won op de piste ook 17 zesdaagsen, bijna allemaal in de VS. In 1935 trok hij dan definitief naar Amerika, waar hij in 1959 overleden is.

De Amerikaanse Terry Debaets met haar Vlaamse nicht Carine in de Gerard Debaetsstraat in Heule.
De Amerikaanse Terry Debaets met haar Vlaamse nicht Carine in de Gerard Debaetsstraat in Heule.© © NOM

Gerard Debaets kreeg twee zonen, Michel (Mike) en Gerard (Jerry), alle twee in België geboren. Beiden zijn nog in leven. Terry is een dochter van Gerard Debaets jr., nu 90, die in Florida woont. Zelf woont Terry in Caldwell (New Jersey) niet ver van New York en waar ook haar grotvader heeft gewoond. “Ik was zeven toen hij overleed maar herinner mij hem nog”, zegt Terry. “Hij had een fietsenzaak en voerde fietsen in uit België.”

Terry maakt met een vriendin een kleine rondreis door Europa. In België verbleef ze in het gezin van (verre) nicht Carine Cauwels in Maldegem die met haar naar Heule kwam. Eerst werd ze als eregast ontvangen in het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde waar vele herinneringen aan haar grootvader te zien zijn. In Heule moest Terry uiteraard de Gerard Debaetsstraat zien, voor haar nog extra bijzonder omdat haar vader dezelfde naam draagt. In de Izegemsestraat in Heule-Watermolen zag ze ook het nog altijd bestaande, gerenoveerde huis waar Gerard 120 jaar geleden geboren werd. Haar vader Gerard jr. werd ook geboren in Heule, maar dan in de Kortrijksestraat. Met het geld dat hij in korte tijd als wielrenner verdiend had, bouwde Gerard daar in 1926 een fraaie villa. Op die plaats staat nu een andere villa.

Terry maakte daarna nog een wandeling door Kortrijk, bezocht onder meer de Broeltorens, de verlaagde Leieboorden, de Gravenkapel en het begijnhof. Ze keek haar ogen uit en fotografeerde als een Japanner… Er stond ook nog een bezoek aan Brugge en Gent op het programma, om dan door te reizen naar Frankrijk en Italië en vanuit Firenze terug te vliegen naar de VW.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier