Ambitieus plan moet regio Leie en Schelde leefbaar houden

Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Gisteren stelden een aantal burgemeesters uit Zuid-West-Vlaanderen en de directie van Intercommunale Leiedal in Kortrijk een ambitieus plan voor. Ze willen hun regio verder duurzaam ontwikkelen, maar tegelijk ook ruimte laten voor de natuur.

Het is de eerste keer dat zoveel verschillende besturen samenwerken aan een dergelijk plan. Francis Benoit (CD&V), burgemeester van Kuurne, kreeg de eer om het boekje Contrei voor te stellen. Daarin staat welke acties de verschillende gemeentes willen ondernemen om hun ruimtelijke visie voor de streek waar te maken. Zo willen ze onder meer tot een klimaatneutrale regio komen. Dat wil zeggen dat onze streek helemaal niet meer zou bijdragen aan de klimaatopwarming. Concrete becijferde acties om die relatief onrealistische doelstellingen te bereiken, staan er wel niet in.

De burgemeester gaf toe dat het hele verhaal misschien nog wat abstract lijkt. “Maar tegelijk is het een hele praktische tool waarmee we kunnen samenwerken over de grenzen van steden en gemeenten heen. Iedereen wil meer groen, maar niemand kan dat op zijn eentje realiseren.”

Alain Top (SP.A), burgemeester van Harelbeke, legde de nadruk op onze waterwegen. “Ik weet nog dat de Leie in mijn kindertijd niet al te proper was en vaak buiten haar oevers trad. De dag van vandaag is dat minder het geval. De Leie is voor ons van groot economisch belang. Maar we mogen ook de ecologie niet vergeten. Daarom willen we graag de Gaverbeek meer ruimte geven en hier en daar asfalt wegnemen.” De burgemeester voegde er wel meteen aan toe dat dat op het grondgebied van Harelbeke moeilijk te doen is.

De burgervader van Wevelgem, Jan Seynhaeve (CD&V), pleitte vooral voor investeringen in woningen. “Maar er moet zeker plaats blijven voor bedrijven, ook in het centrum. Niet alle gebouwen moeten bestemd zijn om te wonen.” Daarnaast gaf hij ook aan meer te willen inzetten op fietsers en de fietsroutenetwerken.

Ten slotte kreeg Marc Doutreluingne (Open VLD), de burgemeester van Zwevegem, de eer om het Festival van het landschap voor te stellen. Het festival zal plaatsvinden in wat de burgemeester de mooiste plek van de streek noemt, Sint-Denijs, in de eerste week van april van volgend jaar. Het wordt een participatief project waar onder andere scholen en verschillende verenigingen aan zullen deelnemen. Er zullen bijvoorbeeld workshops en natuurwandelingen voorzien zijn door onder andere Natuurpunt.

(AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier