Ambachtenmuseum ‘t Krekelhof in Koksijde zit vol met tijdreizigers

Op donderdag 1 november krijgt het ambachtenmuseum een aantal tijdelijke bewoners over de vloer. Tijdens de murder mystery game moet je onder meer tijdig zien te ontsnappen uit een escape room. © WVH
Redactie KW

Met Halloween wordt ambachtenmuseum en rariteitenkabinet ‘t Krekelhof opnieuw omgetoverd tot een echt griezelhuis. Op donderdag 1 november wordt dit immers weer het decor van een ‘murder mystery game’. De hele dag kan je in het ‘laboratorium’ proberen te achterhalen wie de moordenaar is van de eenzame professor.

“Een murder mysterygame is zoals Cluedo in het echt. Tijdens het spel moet je namelijk een antwoord vinden op twee vragen: wie is de moordenaar en wat is zijn motief?”, begint Silke Vandenberghe uit Koksijde, die met haar bijberoep Aslaug’s Crafts helemaal is ondergedompeld in de wereld van de roleplays en re-enactments. Zij is in augustus al begonnen met het uitschrijven van het verhaal voor de derde editie van dit halloweenevent, dat nu de titel ‘De vloek van de tijdreiziger’ meekreeg.

“Hier woonde vroeger een professor die een grootschalig onderzoek voerde naar tijdreizen. Op een dag liep er echter iets fout en ontplofte de boel, waarna hier allerlei rare figuren opdoken. Dat waren duidelijk tijdreizigers, dus wou de professor hen graag onderzoeken. Vier dagen na die ontploffing werd hij hier echter met een mes in de rug teruggevonden door zijn assistent”, vertelt Silke.

Vrienden als acteurs

Aan de deelnemers van het spel dus om te achterhalen wat er die dag precies gebeurd is. Zij vinden tips doorheen het museum, onder andere in een escape room, en kunnen ook vragen stellen aan de tijdelijke bewoners. “Zeventien acteurs uit onze eigen vriendenkring nemen als personages deel aan het spel”, zegt Joren Vandenberghe – de broer van Silke – die haar hielp bij de uitwerking van het scenario. “Voor iedereen zijn er aangepaste kostuums en zowel binnen als buiten in de tuin tref je ook heel wat rekwisieten aan, zoals een oude politiewagen, een biowinkel en natuurlijk de ontplofte teletijdmachine.”

Voor die personages is het mysterie trouwens even groot als voor de deelnemers zelf: zij worden alleen gebrieft over hun eigen rol. Zij zijn allemaal amateurs, maar voor Veurnaar Philip Hardeman heeft dit evenement alvast wat opgeleverd.

De murder mystery game is een mix van Cluedo en improvisatietheater

“Vorig jaar nam er een scout van Canvas deel aan het spel, bij wie ik toen blijkbaar ben opgevallen. Zo komt het dat ik volgend voorjaar te zien zal zijn in Fiskepark, een tv-serie van Thomas De Soete”, glundert hij.

Ook Vincent Hocquet, de curator van ‘t Krekelhof, waagt zich die dag overigens aan het improvisatietheater. “Voor de bezoekers is dit een unieke manier om het ambachtenmuseum eens op een andere manier te ontdekken”, stelt hij.

Vijf uur speelplezier

Vanaf 10 uur kun je je speurtocht aanvatten, goed voor vier à vijf uur speelplezier. Dit jaar is er ook een ingekorte, makkelijkere versie voorzien, voor gezinnen die willen meespelen.

Volwassenen betalen 7 euro, kinderen 5 euro. Een spelersboek met foto’s en achtergrondinfo over de personages, waarin je ook je notities kan bijhouden, kost 10 euro. Per boek mag je één antwoordformulier indienen, zo juist en zo snel mogelijk. Om 19 uur wordt de top drie in beide categorieën bekendgemaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier